Hur du skaffar dig tid för skrivandet

Hur du skaffar dig tid för skrivandet är en av de vanligaste frågorna jag får som kursdeltagare och av andra intresserade av att skriva. Frågan ligger i topp bland nya skribenter men är lika aktuell för mig som skrivit i drygt 40 år.

Många har som högsta önskan att skriva och ge ut en bok. Inte lika många påbörjar sitt manus och få av dem som vill kommer så långt att de får hålla sin egna bok i handen.

Håller din ambition?

Själv så stupar min ambition, att dagligen ägna mig en stund åt min eget skrivande, på att jag istället skriver blogginlägg (som det här), uppdateringar i sociala medier, svarar på mail, rättar mina kursdeltagares texter, skriver recensioner eller annat i egenskap av oavlönad kulturarbetare.

Identifiera vad som tar tid från skrivandet

Stress

Du kanske har ett arbete som tar all din tid och ork. En familj som ständig kräver din uppmärksamhet. Utöver det ska du hinna hålla din kropp i trim, träffa vänner, underhålla din plattform som blivande författare i sociala medier och titta på dina favoritserier. Och förmodligen en hel del till.

Tar mer tid en du tror

En person försöker dra tillbaka visaren på en klocka

Mitt svar på hur du skaffar dig tid för skrivandet kan tyckas hårt och svårt. Vill du skriva en bok gäller det att få det gjort. Du måste sitta åtskilliga timmar framför datorn för att få ner första versionen av ditt manus. Ännu fler timmar för att läsa igenom och redigera gång på gång till du och inte minst din redaktör på förlaget är nöjda.

Tiden det tar att skriva och få en bok utgiven underskattas oftast. Själv har jag hållit på att skriva och redigera min självbiografiska roman i åratal (detta skrevs i juli 2018) och 2024 den har ännu inte kommit ut.

Hur du skaffar dig tid för skrivandet är inget andra kan hjälpa dig med.

Hur du skaffar dig tid för skrivandet? Dra ner på annat.

En kvinna skriver medan en hund och hennes partner sitter vid hennes fötter

För att få tid för mitt eget skrivande tvingas jag ofta dra ner på annat skrivande. Det var en av orsakerna till att det tog flera år för mig att få ner mitt första utkast. En annan orsak till det var att letandet i minnet för att minnas min barn- och ungdom var en plågsam process som tog mycket kraft. Jag orkade bara göra det i kort intervaller med långa mellanrum.

Försakelser

Min fru är själv kreativ och ger mig mycket egentid. Vänner umgås jag sparsamt med, annars finns det inget jag tycker att jag tvingas försaka. Men för de flesta innebär skrivandet av en bok försakelser för att hitta tid att göra det. Du måste helt enkelt välja bort saker du tycker om för att få uppleva känslan att håll din egen bok i handen.

Hur du skaffar dig tid för skrivandet är upp till dig. Det är du som bestämmer över den tid du har.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

© Iréne S Räisänen

Läs också

Krönikor Hitta tid att skriva, Få in en skrivrutin, Skriva ute i sommar, Behålla motivationen i ditt skrivande och Var inte för ambitiös.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Hur du skaffar dig tid för skrivandet är en krönika.

2 Kommentarer

  1. Jag har tiden. Jag har också lusten. Men jag har kommit fram till att jag inte riktigt respekterar mig själv och mitt skrivande.
    Jag måste få in i mitt huvud (och i någon mån min mans) att skriva för mig, är lika viktigt som det är för honom att sticka upp maskrosor ur gräsmattan.
    Jag har svårt att tillåta mig själv att sätta mig ner och verkligen fördjupa mig i ordvalet när jag, exempelvis vill formulera mig i en dikt. Jag skriver lite då och då, när jag ändå måste vila mig lite. Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Ingen säger att jag inte får skriva. Nu är jag 71. Jag har bråttom.
    Jag tror inte jag kommer så långt att jag skickar in ett manus till ett förlag någon gång. Men det jag lämnar efter mig skall iallafall vara hyfsat bra. Och en och annan pärla hoppas jag det ska finnas bland mina texter. Jag får öva, både med skrivandet och självförtroendet…

    • Så är det. Du måste själv respektera ditt skrivande innan du kan kräva att någon annan ska göra det. Tid till att få ut din bok finns så länge du lever. Det finns exempel på författare som debuterat när de är över 80.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×