Hur du skaffar dig tid för skrivandet

Hur du skaffar dig tid för skrivandet, det är en av de vanligaste svar jag försöker ge till kursdeltagare och andra intresserade av att skriva. Frågan ligger i topp bland nya skribenter men är lika aktuell för mig som skrivit i drygt 40 år. Många har som högsta önskan att skriva och ge ut en bok. Inte lika många påbörjar sitt manus och få av dem som vill kommer så långt att de får hålla sin egna bok i handen.

Ambition

Själv så stupar min ambition, att dagligen ägna mig en stund åt min eget skrivande, på att jag istället skriver blogginlägg (som det här), uppdateringar i sociala medier, svarar på mail, rättar mina kursdeltagares texter, skriver recensioner eller annat i egenskap av oavlönad kulturarbetare.

Annat som tar tid från skrivandet

Du kanske har ett arbete som tar all din tid och ork. En familj som ständig kräver din uppmärksamhet. Utöver det ska du hinna hålla din kropp i trim, träffa vänner, underhålla din plattform som blivande författare i sociala medier och titta på dina favoritserier. Och förmodligen en hel del till.

Tar mer tid en du tror

Mitt svar på hur du skaffar dig tid för skrivandet kan tyckas hårt och svårt. Vill du skriva en bok gäller det att få det gjort. Du måste sitta åtskilliga timmar framför datorn för att få ner första versionen av ditt manus. Ännu fler timmar för att läsa igenom och redigera gång på gång till du och inte minst din redaktör på förlaget är nöjda.

Tiden det tar att skriva och få en bok utgiven underskattas oftast. Själv har jag hållit på att skriva och redigera min självbiografiska roman i nio år och den har ännu inte kommit ut.

Dra ner på annat

För att få tid för mitt eget skrivande tvingas jag ofta dra ner på annat skrivande. Det var en av orsakerna till att det tog flera år för mig att få ner mitt första utkast. En annan orsak till det var att letandet i minnet för att minnas min barn- och ungdom var en plågsam process som tog mycket kraft. Jag orkade bara göra det i kort intervaller med långa mellanrum.

Försakelser

Min fru är själv kreativ och ger mig mycket egen tid. Vänner umgås jag sparsamt med, annars finns det inget jag tycker att jag tvingas försaka. Men för de flesta innebär skrivandet av en bok försakelser för att hitta tid att göra det. Du måste helt enkelt välja bort saker du tycker om för att få uppleva känslan att håll din egen bok i handen.

© Iréne S Räisänen

Fler krönikor 

 

Hur du skaffar dig tid för skrivandet är en krönika.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest