Få in en skrivrutin

Få in en skrivrutin kan vara lätt eller svårt. Oftast handlar det om att prioritera det du verkligen vill. Gör du inte det kanske du ska fundera på om att skriva är det du brinner för. Drömmen om att skriva en bok kanske står för något annat. Här får du fyra övningar för att skaffa dig en skrivrutin.

Varför vill du skriva?

Skriv ner fem orsaker till varför du vill skriva.

Vad hindrar dig från att skriva?

Skrivövning

Nu är det dags att sluta med undanflykter och ta tag i vad som står i vägen för ditt skrivande. Skrivande handlar om att faktiskt göra det istället för att tänka på eller prata om att du ska göra det. Rada upp i ett dokument alla hinder du har för att kunna skriva.

Hitta skrivtid mitt i vardagen

För de allra flesta går det att hitta tid att skriva varje dag eller ett par gånger i veckan. Förmodligen kan du vara tvungen att välja bort något annat. Kanske kan du inte se på Netflix ett par timmar varje kväll. Kanske måste du stiga upp en timme tidigare. Eller något helt annat.

Kvinna skriver med datorn i knät

Skriv ner vad i din vardag du kan byta ut mot skrivtid samt vilka tider på dagen och vilka dagar i veckan du kan skriva.

Nöt in din skrivrutin

En rutin behöver oftast nötas in under en längre tid för att den ska bli bestående. Var konsekvens och säg gärna till din omgivning att du kommer att vara upptagen av ditt skrivande då och då. Sätt mobilen på ljudlöst och stäng av allt annat som kan störa dig.

Skrivövning

Skriv minst 5–15 minuter varje dag eller en 30–60 minuter 1 till 3 gånger i veckan i 4–8 veckor.

© Iréne S Räisänen

Mer om att få tid för skrivandet

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Få in en skrivrutin är ett skrivtips.

2 Kommentarer

  1. Det är något av det roligaste jag vet.
    Jag har alltid velat skriva.
    Språk är spännande.
    Jag tycker jag har saker att säga.
    Nu kan jag tillåta mig att göra det.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×