Uppdaterad 4 december 2022
Skicka inte för tidigt till förlag är lättare sagt än gjort för många. Förlagen själva säger att de ofta får in manus som först borde har skickats till lektör och/eller redaktör. För att därefter redigerats om ytterligare ett par gånger.
Jag har full förståelse för att en nybörjare är nöjd och lycklig när första utkastet är färdigt. Det har tagit tid, månader och ofta år att det ska bli klart. Självklart ska du fira att du skrivit ner hela din berättelse. Det är mer än många som drömmer om att få en bok utgiven orkat med.
Orka skriv om och om igen
Skriva handlar just om att orka. Du ska orka sätta dig ner framför din dator och skriva fast du inte hat lust. Fast att det finns mycket annat du instället borde göra. Och sedan när du är färdig med din första version av manuset så måste du orka låta det ligga till sig innan du kan börja redigeringen.
Testläsare
Efter att du redigerat manuset första gången är det dags att lämna det till dina testläsare. Självklart har du skickat med frågor om manuset som de ska besvara så du vet om du är på rätt väg eller inte. Efter att dina helst tre testläsare läst ditt manus är det dags att redigera igen.
Lektör
När det är gjort har du kommit fram till den stund det är dags att leta reda på en bra lektör. Hen ser till manuset som helhet och förslår förbättringar. Efter att du väntat på lektörsutlåtanden är det dags att redigera igen. Ofta krävs det fler än en omgång.
Redaktör
Nu kanske du tror att ditt manus äntligen är färdigt att skicka till förlag. Det är nu du bör hejda dig och tänka efter om ditt manus är så bra du bara har kunnat göra det. Har du minsta tvivel bör du kontakta en redaktör. Jo, jag vet att det kostar men jag lovar att det är värt pengarna.
När du fått redaktörens utlåtande är det dags att orka redigera igen.
Skicka den absolut bästa versionen
Jag får ofta frågan om manuset också behöver gås igenom av en korrekturläsare. Det beror på hur noggrann din redaktör varit och hur bra eller dålig du är på att stava. Förlagen bryr sig inte om stavningen. Men, och det är ett stort sådant, ditt manus bör vara i den bästa version du kunnat åstadkomma när du skickar in det. Ett illa stavat manus kan vara vågen som tippar över till att det inte blir antaget.
Skicka inte för tidigt till förlag är mitt bästa tips
Det kan tyckas lätt för mig att säga eller skiva att du inte ska skicka inte för tidigt till förlag. Det är också mitt bästa tips till dig som försöker ta dig genom förlagens nålsöga.
Jag har full förståelse för att en nybörjare är nöjd och lycklig när första utkastet är färdigt. Att det är svårt att ha tålamod och ork att gå igenom alla de steg jag gått igenom här ovanför. Ge dig själv chansen att göra ett så gott intryck på förlagen du möjligtvis kan.
© Iréne S Räisänen
Läs också Vad du bör göra när ditt manus är är färdigt, Hitta testläsare, Så skriver du följebrev, Skydda ditt manus för stöld, Korrekturläs rätt, Skicka inte in för tidigt till förlag och Konsten att skriva om.
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.