Hoppa till innehåll

Behåll motivation i ditt skrivande

Behåll motivationen i ditt skrivande

Warning: Undefined array key "titleWrapper" in /home/customer/www/skrivarsidan.nu/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/toc/class-block-toc.php on line 103

Här kommer ett skrivtips till dig som har skrivit under en längre tid eller på ett specifikt projekt Behåll motivationen i ditt skrivande.

Tidsplan

För att skapa en tidsplan för ditt skrivande kan du följa följande steg:

 • Börja med att sätta upp ett tydligt mål för ditt skrivprojekt till exempel ett datum för när du ska lämna in din text eller manus.
 • Dela upp arbetet i mindre delmoment och sätt realistiska tidsramar för varje delmoment.
 • Skapa en kalender eller en tidsplan där du tydligt markerar när varje delmoment ska vara klart.
 • Försök att hålla dig till din tidsplan och motivera dig själv genom att belöna dig när du når dina delmål.

På det här sättet kan du behålla motivationen i ditt skrivande och arbeta effektivt mot att slutföra ditt projekt. Behåll motivationen i ditt skrivande.

Behåll motivationen i ditt skrivande, delmål:

Delmål

För att behålla motivationen i ditt skrivande kan du sätta upp delmål. Genom att ha tydliga mål på vägen kan du mäta din framgång och känna att du gör framsteg i ditt skrivprojekt. Här är några exempel på delmål som du kan ha i ditt skrivande:

 • Slutföra en viss mängd ord eller sidor varje dag eller vecka.
 • Genomföra forskning och samla relevant material inom den tidsram du bestämt
 • Färdigställa en viss del av ditt manus eller antal kapitel inom en given tid.
 • Skriva en bestämd tid varje dag för att bibehålla en regelbunden skrivrutin.

Genom att sätta upp delmål kan du hålla dig motiverad och se framsteg i ditt skrivande. Glöm inte bort att belöna dig när du når dina mål på vägen och på sätt behålla motivationen i ditt skrivande.

Skrivschema

Skrivschema

För att skapa ett skrivschema kan du följa de här stegen:

 • Bestäm vilka dagar och tider som passar bäst för ditt skrivande.
 • Planera in regelbundna skrivpass i ditt schema.
 • Ställ in en specifik tidslängd för varje skrivpass.
 • Var disciplinerad och håll dig till ditt skrivschema.

Genom att ha ett schema för ditt skrivande kan du organisera din skrivtid och hålla motivationen vid liv. Var ingen tidsoptimist utan realist när du sätter upp schemat.

Behåll motivationen i ditt skrivande, belöningar:

Belöning

Att belöna dig själv under ditt skrivprojekt är viktigt för att hålla motivationen uppe under ditt hårda arbete. Här är några idéer:

 • Ge dig själv tid för att koppla av och göra något som du verkligen njuter av. Det kan vara att titta på en film eller serie, läsa en bok, gå på en promenad i naturen eller lyssna på musik.
 • Unna dig en god måltid på din favoritrestaurang eller laga en speciell måltid hemma. Du kan också njuta av en kopp av ditt favoritkaffe eller te medan du skriver.
 • Ge dig själv tid för egenvård genom att ta ett varmt bad, göra en ansiktsmask eller gå på en spa-behandling.
 • Om det är någon hobby du älskar men inte har haft tid för på sistone, ge dig tid att ägna dig åt den. Det kan vara att måla, träna yoga, spela ett instrument eller vad som helst som får dig att känna dig glad och avslappnad.
 • Om det är något du länge har velat ha, kan du överväga att unna dig själv det som en belöning för ditt arbete. Det kan vara allt från en ny bok till kläder eller elektronik.
 • Planera något roligt med vänner eller familj för att fira dina framsteg. Det kan vara en middag, biokväll eller bara en trevlig kväll hemma med nära och kära.

Viktigast är att välja belöningar som verkligen får dig att känna dig uppskattad och motiverad att fortsätta arbeta hårt på ditt skrivprojekt. Behåll motivationen i ditt skrivande kräver mer än bara arbete.

Behåll motivationen i ditt skrivande och överleva refuseringar

Refuseringar

Att hantera en avvisning kan vara utmanande, men det finns sätt att göra processen lite lättare för dig själv. Här är några steg för att ta en refusering på ett hälsosamt sätt:

 • Det är normalt att känna sig besviken, ledsen eller frustrerad efter en refusering. Tillåt dig själv att känna de känslor som kommer upp och acceptera dem.
 • Försök att ta ett steg tillbaka och analysera varför du blev avvisad. Var det något du kunde ha gjort annorlunda? Var det utanför din kontroll? Att förstå varför avslaget inträffade kan hjälpa dig att lära dig av erfarenheten.
 • Kom ihåg att en refusering inte nödvändigtvis är en avvisning av dig som person. Det kan vara att situationen inte var rätt eller att det fanns andra kandidater som passade bättre.
 • Se till att dra lärdom av avslaget. Det kan hjälpa dig att bli starkare och bättre förberedd för framtida situationer. Identifiera eventuella områden där du kan förbättra dig själv eller din ansökan.
 • Försök att hålla ett positivt sinne och tro på dig själv även efter ett avslag. Att ha en optimistisk attityd kan hjälpa dig att fortsätta framåt och ta dig igenom svåra tider.
 • Prata med vänner, familj eller mentorer om din refusering. Ibland kan det hjälpa att prata med någon som kan erbjuda stöd och perspektiv utifrån.
 • Efter att du har tagit dig igenom den initiala reaktionen, sätt nya mål och fokusera på nya möjligheter. Att ha nya mål att sträva efter kan hjälpa dig att hålla fokus och fortsätta framåt.

Att hantera en refusering på ett positivt sätt kan vara en utmaning, men det är en viktig del av personlig och professionell utveckling. Genom att ta den som en möjlighet till tillväxt och lärande kan du växa starkare och mer motståndskraftig inför framtida utmaningar.

Behåll motivationen i ditt skrivande är som du märker ett projekt i projektet. Det kräver planering, arbete och tid.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Fler skrivtips

© Iréne S Räisänen

Titta också på

Tittar på YouTube

Skrivtipsen Hur du skaffar dig tid för skrivandet, Så får du tid för att skriva, Hitta tid att skriva och Skicka inte för tidigt till förlag.

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Behåll motivationen i ditt skrivande är ett skrivtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×