Skydda ditt manus mot stöld

För en tid sedan ringde en kille som var ordentligt orolig för att någon hade stulit hans idé till en roman. Han gick en skrivarkurs och läraren där hade uppmanat honom att berätta om idén för de andra deltagarna i kursen.

När han såg hur flera stycken blev mer än intresserade blev han orolig att någon skulle stjäla hans uppslag. Till saken hör att ingen annan skrivit om just det, att han forskat i ämnet i många år och skrivit ungefär femtio sidor av manuset.

Jag lugnade honom med att om det tagit så många år för honom att samla material till romanen, så skulle han hinna skriva den färdig före någon annan. Bara han satt fart nu istället för att oroa sig.

Skydda ditt manus mot stöld
Naturligtvis finns det inget skydd mot att någon stjäl en idé. Men hur stor är egentligen risken? Risken finns och både idéer och manus blir stulna. Fast risken är liten då de flesta trots allt vill skriva själva när de kommit på ett uppslag. Att förlag och andra i bokbranschen inte skulle vilja befatta sig med ett stulet manus är också ett hinder.

Det händer alltså men inte så ofta som du kanske tror. I Sverige är ett det ytterst ovanligt om det alls förekommit. Ute i världen tycks hackers ha en förkärlek för att komma över filmmanus.

Vad kan du göra för att skydda dig? Först och främst har vi upphovsrätten. Sätt ut © namn plus datum på varje sida på ditt synopsis och manus.

Författarförbundets råd är att du ska skicka manuset rekommenderat till dig själv när du skickar det till mottagaren. Sen ska det ligga oöppnad i fall det skulle uppstå en tvist.
Det finns tjänster på nätet där du kan lägga upp ditt manus och skydda det tex WGA.

© Iréne S Räisänen

Fler skrivtips

 

Upphovsrätten

Författarförbundet

WGA West Registry