Skydda ditt manus mot stöld

Skydda ditt manus mot stöld

Uppdaterad 18 januari 2023

Skydda ditt manus mot stöld är ett skrivtips. För en tid sedan ringde en kille som var ordentligt orolig för att någon hade stulit hans idé till en roman. Han gick en skrivarkurs och läraren där hade uppmanat honom att berätta om idén för de andra deltagarna i kursen.

När han såg hur flera stycken blev mer än intresserade blev han orolig att någon skulle stjäla hans uppslag. Till saken hör att ingen annan skrivit om just det, att han forskat i ämnet i många år och skrivit ungefär femtio sidor av manuset.

Jag lugnade honom med att om det tagit så många år för honom att samla material till romanen, så skulle han hinna skriva den färdig före någon annan. Bara han satt fart nu istället för att oroa sig.

Skydda ditt manus mot stöld, går det?

Naturligtvis finns det inget skydd mot att någon stjäl en idé. Men hur stor är egentligen risken? Visst kan både idéer och manus blir stulna. Fast risken är liten då de flesta trots allt vill skriva själva när de kommit på ett uppslag. Att förlag och andra i bokbranschen inte skulle vilja befatta sig med ett stulet manus är också ett hinder.

Ovanlig

Tjuv

Det händer alltså men inte så ofta som du kanske tror. I Sverige är ett det ytterst ovanligt om det alls förekommit. Ute i världen tycks hackers ha en förkärlek för att komma över filmmanus.

Upphovsrätten skyddar dig

Vad kan du göra för att skydda dig? Först och främst har vi upphovsrätten. Sätt ut © namn plus datum på varje sida på ditt synopsis och manus.

Skicka manuset till dig själv

Författarförbundets råd är att du ska skicka manuset rekommenderat till dig själv när du skickar det till mottagaren. Sen ska det ligga oöppnad i fall det skulle uppstå en tvist.

Det finns tjänster på nätet där du kan lägga upp ditt manus men det är inget jag testat och därför inte kan rekommendera..

© Iréne S Räisänen

Läs också Vad du bör göra när ditt manus är klart.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Startade SkrivarSidan den 30 mars 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden.

Skydda ditt manus mot stöld är ett skrivtips.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen