Skydda ditt manus mot stöld

Skydda ditt manus mot stöld är ett skrivtips. För en tid sedan ringde en kille som var ordentligt orolig för att någon hade stulit hans idé till en roman. Han gick en skrivarkurs och läraren där hade uppmanat honom att berätta om idén för de andra deltagarna i kursen.

När han såg hur flera stycken blev mer än intresserade blev han orolig att någon skulle stjäla hans uppslag. Till saken hör att ingen annan skrivit om just det, att han forskat i ämnet i många år och skrivit ungefär femtio sidor av manuset.

Jag lugnade honom med att om det tagit så många år för honom att samla material till romanen, så skulle han hinna skriva den färdig före någon annan. Bara han satt fart nu istället för att oroa sig.

Skydda ditt manus mot stöld, går det?

Manus

Naturligtvis finns det inget skydd mot att någon stjäl en idé. Men hur stor är egentligen risken? Visst kan både idéer och manus blir stulna. Fast risken är liten då de flesta trots allt vill skriva själva när de kommit på ett uppslag. Att förlag och andra i bokbranschen inte skulle vilja befatta sig med ett stulet manus är också ett hinder.

Ovanlig

Tjuv

Det händer alltså men inte så ofta som du kanske tror. I Sverige är ett det ytterst ovanligt om det alls förekommit. Ute i världen tycks hackers ha en förkärlek för att komma över filmmanus.

Upphovsrätten skyddar dig

Vad kan du göra för att skydda dig? Först och främst har vi upphovsrätten. Sätt ut © namn plus datum på varje sida på ditt synopsis och manus.

Skicka manuset till dig själv, tips

Tips

Författarförbundets råd är att du ska skicka manuset rekommenderat till dig själv när du skickar det till mottagaren. Sen ska det ligga oöppnad i fall det skulle uppstå en tvist.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Det finns tjänster på nätet där du kan lägga upp ditt manus men det är inget jag testat och därför inte kan rekommendera..

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Vad du bör göra när ditt manus är klart och Så sammanställer du en diktsamling.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skydda ditt manus mot stöld är ett skrivtips.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×