Hoppa till innehåll

Så sammanställer du en diktsamling

  Så sammanställer du en diktsamling

  Jag får ofta mejl och meddelanden med frågan: ”Jag vill ge ut en diktsamling. Har du några tips?” Du får mitt svar i det här skrivtipset Så sammanställer du en diktsamling.

  Jag behöver veta mer innan jag kan svara så jag brukar börja med att ställa följande frågor:

  1. Har du ett färdigt manus?

  Om du inte redan har gjort det ska du sätta ihop ett.  Kan du inte göra det själv behöver du hjälp av en lektör, jag rekommenderar Författarcentrums, eller någon i din omgivning som är kunnig och inte enbart snäll.

  2. Ska du skicka in till förlag?

  Förlag

  Ska du skicka in till ett förlag eller flera bör du ta hjälp av en proffsig lektör. Dessutom bör du ta reda på vilket/vilka förlag som tar mot poesimanus och vad de ställer för krav på ditt manus. Hur det ska formatera m.m. Kolla in listan över svenska bokförlag och mina tips längre ner under rubriken Så sammanställer du en diktsamling.

  3. Ska du ge ut diktsamlingen själv?

  Egenutgivning

  Då blir min motfråga: ”Har du 16 000–50 000 kr att satsa i ett projekt som inte kommer att ge dig pengarna tillbaka?” Har du det finns det mängder av olika hybridförlag och tryckeritjänster som du kan ta hjälp av. Om inte får du kräva in tjänster av din omgivning och vänners vänner för att få ner priset eller göra jobbet själv.

  Läs också mina tips längre ner under rubriken Så sammanställer du en diktsamling.

  SkrivarSidans förlag använder Publit som har bra kvalité på de tryckta böckerna och överkomliga priser.

  4. Vill du trycka upp ett par böcker?

  Boktryckning

  Många vill låta rycka upp ett antal böcker för att ge till nära och kära. Kanske vill du ge bort dina dikter som present. Då är kostanden mer överkomlig, 2 500–5 000 beroende på antal böcker, sidantal och om du väljer standardstorlek och mjukband. Tips: Vänd dig inte till Vulkan utan hellre BoD eller Solento.

  SkrivarSidan behöver ditt stöd

  Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
  Swishar till 123 540 62 85
  Bankgironr 743-0804
  Via Paypal till irene@poeten.se
  Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

  Så sammanställer du en diktsamling, tips:

  Tips

  När du vet svaret på frågorna ovanför är nästa steg att sätta ihop själv manuset.

  • Välj ut 100 av dina dikter som du själv tycker är bra.
  • Samla ihop dikterna efter teman och hitta någon form av ordning bland dem.
  • Eller hitta en röd tråd att följa, den kan vara vag men visar sig oftast efter ett tag. Följ den och ordna dikterna därefter.
  • Ta bort de dikter som inte passar in.
  • Kan du inte göra det här själv behöver du ta hjälp av en lektör.

  Så sammanställer du en diktsamling är också en process som ofta ger dig svar på frågorna i inledningen på det här inlägget.

  Marknadsföring

  Marknadsföring

  Oavsett om du får kontakt hos ett förlag eller ger ut din diktsamling själv kommer du att behöva marknadsföra boken själv. Du behöver en hemsida eller blogg, och vara aktiv i sociala medier. Det är ett måste idag och inte helt lätt för oss författare som ofta är introverta.

  Din närvaro på nätet bör du ha byggt eller bygga upp samtidigt som du börjar tänka på att ge ut dina dikter. Låt dina följare följa dig på din resa från tanken på till att du håller din egen bok i handen.

  © Iréne S Räisänen

  Titta också på

  Tittar på YouTube

  Videon 5 tips Skicka manus till förlag, läs skrivtipsen När ditt manus är färdigt, Skydda ditt manus mot stöld, Kontakt med bokförlag, Se upp för oseriösa bokförlag och Skicka inte för tidigt till förlag.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Så sammanställer du en diktsamling är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×