Vad du bör göra när ditt manus är klart

Du har skrivit färdigt ditt manus. Grattis! Vad ska du göra nu? Skicka in det till alla förlag du kan hitta? Nej, det är mycket kvar att göra innan du är redo för att låta din bok hamna på förläggarna bord. Ditt manus bör vara så färdigt och bra det bara kan innan det ska försöka ta sig igenom förlagens nålsöga.

Vad du bör göra när ditt manus är klart

1. Läs igenom och redigera ditt manus. Inte bara en gång utan så många gånger som krävs för att du själv ska bli nöjd.

2. Låt två testläsare du litar på läsa manuset och be dem skriva ner var de tycker det blir tråkigt och vad de inte förstår.

3. Med testläsarnas anteckningar som utgångspunkt redigerar du manuset igen.

4. Nu är det dags att skicka manuset till en lektör.

5. När lektörsutlåtandet kommit redigera du manuset igen.

6. Om du behövt skriva om stora delar i ditt manus kan du behöva skicka det till lektören igen. Sedan går du till punkt 5 igen.

7. Dags att skicka ditt manus till en korrekturläsare. Ja, jag vet att det är dyrt. Men ett så felfritt manus som möjligt har lättare att bli utgivet.

8. När korrekturläsaren gjort sitt ska du redigera du manuset igen.

9. Är du nu 100 procent nöjd med ditt manus? Är svaret ja kan du börja leta reda på ett antal förlag som ger ut böcker i den genren ditt manus är. Läsa noga på förlagts hemsida vad de vill ha för manus och hur du ska skicka in det.

10. Skriv ett kort följebrev där du på några rader berättar vad manuset handlar om, varför förlaget bör ge ut det och om du eventuellt redan är utgiven. Glöm inte dina kontaktuppgifter och att kolla stavningen!

11. Skicka iväg ditt manus och var beredd på att få vänta innan refuseringsbreven börjar komma. Blir det antaget bör du låta författarförbundets jurist gå igenom kontraktet innan du skriver på det. Det är gratis för debutanter.

12. Om inget förlag vill ge ut ditt manus är det inte kört. Egenutgivning är idag populärt och kostnaderna sjunker. Men se upp för de som bara vill åt dina pengar. Läs det finstilta!

© Iréne S Räisänen