Uppdaterad 7 mars 2023
Så skriver du följebrev är ett skrivtips. När ditt manus är färdigt och det är dags att skicka iväg det till förlagen är det dags att skriva ett följebrev.
En del verkar tro att det hänger mer på vad det brevets innehåller än manusets kvalité om du ska få förlagskontrakt eller inte. Det tror inte jag.
Följebrevet är inte oviktigt
Med det skrivet så vill jag säga att jag brevet du skickar med förlaget trots allt är viktigt. I det har du chans att kort berätta vad manuset handlar om, varför du skrivit det och vad du vill med det. Du ska också helt kort berätta lite om dig själv som författare, vad du eventuellt gett ut och annat som kan vara av intresse för förlaget.
Du ska inte vara rädd för att framställa ditt manus och dig själv på ett positivt sätt. Gärna med glimten i ögat. Humor går oftast hem. Men akta dig för att vara ironisk och fara med osanning.
Så skriver du följebrev, 7 tips :
- Håll dig kort. Högst en A4-sida, gärna kortare och glöm inte att kontrollera stavningen.
- Börja med sammanfatta ditt manus med en rad.
- Bygg på med några rader om manuset.
- Skriv ett par rader om varför du skrivit det.
- Mindre förlag kan vara intresserade av positiva reaktioner du fått när du t.ex. lagt upp manuset i din blogg eller av din lektör. Håll det kort.
- Använde ett par rader till att berätta om dig själv, vad du eventuellt gett ut och vad du skriver eller ska skriva nu. Har du en eller flera uppföljare till manuset vill de veta det.
- Var gärna personlig men inte privat. Förlaget vill inte veta att din familj och vänner älskar ditt manus och att de tycker du skriver bäst i världen.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Läs gärna Vad du bör göra när ditt manus är klart, 5 tips på hur du korrekturläser, Bli läst utan att vara utgiven, Så bygger du en författarplattform, Se upp för oseriösa bokförlag, Skicka inte för tidigt till förlag och Skydda ditt manus mot stöld.
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.
Verkligen bra information!
Kul att du uppskattar det. 🙂
Bra konstruerad, och viktig information .. tack
Tack själv för att du läser och kommenterat, Hatim. 🙂 Och lycka till med ditt följebrev och bok!