Så skriver du följebrev

Så skriver du följebrev. När ditt manus är färdigt och det är dags att skicka iväg det till förlagen är det dags att skriva ett följebrev. En del verkar tro att det hänger mer på vad det brevets innehåller än manusets kvalité om du ska få förlagskontrakt eller inte. Det tror inte jag.

Med det skrivet så vill jag säga att jag brevet du skickar med förlaget trots allt är viktigt. I det har du chans att kort berätta vad manuset handlar om, varför du skrivit det och vad du vill med det. Du ska också helt kort berätta lite om dig själv som författare, vad du eventuellt gett ut och annat som kan vara av intresse för förlaget.

Du ska inte vara rädd för att framställa ditt manus och dig själv på ett positivt sätt. Gärna med glimten i ögat. Humor går oftast hem. Men akta dig för att vara ironisk och fara med osanning.

Sju tips på vad du ska och inte ska ha med i följebrevet 

  1. Håll dig kort. Högst en A4-sida, gärna kortare.
  2. Börja med sammanfatta ditt manus med en rad.
  3. Bygg på med några rader om manuset.
  4. Skriv ett par rader om varför du skrivit det.
  5. Mindre förlag kan vara intresserade av positiva reaktioner du fått när du t.ex. lagt upp manuset i din blogg eller av din lektör. Håll det kort.
  6. Använde ett par rader till att berätta om dig själv, vad du eventuellt gett ut och vad du skriver eller ska skriva nu. Har du en eller flera uppföljare till manuset vill de veta det.
  7. Var gärna personlig men inte privat. Förlaget vill inte veta att din familj och vänner älskar ditt manus och att de tycker du skriver bäst i världen.

© Iréne S Räisänen

Fler skrivtips