Konsten att skriva om gång på gång för att förbättra din text är en av de viktigaste för en skribent och författare. Alla förstår inte att det är ett måste att redigera sin text. Inte bara en gång, två eller tre gånger. Nej, en text behöver skrivas om till inte ett ord längre kan ändras eller tas bort. Själv är jag inne på 14 omskrivningen av min självbiografiska roman.

Konsten att redigera

Redigera är en konst som inte alla kan. De flesta kan dock bli bättre på det med träning. Sen finns det de som tycker att det de just skrivit är så magisk bra att inte ens ett komma får flyttas. Det sistnämnda har jag oftast stött på hos poeter. Vilken sort är du?

Att lära sig konsten att skriva om är för de flesta av oss som skriver absolut nödvändigt. Efter att ditt första utkast är färdigt behöver det ligga till sig i minst tre veckor helst längre innan du börjar gå igenom det. Redigeringen är en process där du skalar av lager efter lager och skriver om, tar bort eller lägger till det som behövs.

Stryka bort

Inte nog med att du måste skriva om delar av texten för att bättre disponera din berättelse – du måste också hitta rätt ton. Det hänger ofta språket, om det underkastar sig berättelsen eller går sin egen väg. Då tvingas du troligen att ta bort hela meningar. Kanske hela stycken och kapitel. Det kan vara smärtsamt men ett måste för att lyfta berättelsen som gömmer sig bland alla ord och geniala fraser.

Inte alla kan eller vill lära sig

Som kursledare är jag glad över att många kursdeltagare visar sig förstå vikten av redigering. De flesta nybörjare jobbar hårt med omskrivningar därför att de verkligen vill lära sig skriva bättre. Andra inser eller ser inte att det måste skriva om sin berättelse eller så har de helt enkelt inte det som krävs för att kunna göra det.

Vad är det då som behövs? Jo, förmågan att du kan se på din text utifrån och med nya ögon. Och det inte bara en gång utan så många gånger som krävs för att berättelsen ska blir så bra den möjligen kan. Det krävs också att du vågar släppa in andra i din text. Att du tar hjälp av testläsare, lektörer, redaktörer och korrekturläsare.

ps. Den här texten har jag bara kontrollerat stavningen i och den hade säkert blivit bättre om jag redigerat och skrivit om den.

© Iréne S Räisänen

Fler krönikor 

 

Konsten att skriva om gång på gång är en krönika.