Uppdaterad 24 februari 2023
Så bygger du en författarplattform. Redan innan du gett ut din första bok är det viktigt att dina framtida läsare får veta att du finns. Inte minst att de snart kommer att kunna köpa din bok.
Internet är idag den självklara platsen att starta din framtida karriär som författare. Gammelmedia som tidningar, radio och TV är fortfarande viktiga.
Internet
- Sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin m.fl.
- Författarblogg där du bloggar om ditt skrivande och din kommande bok.
- Aktivitet i form av inlägg och kommentarer i skrivarforum och på andras bloggar.
Tidningar/Radio/TV
- Skicka mail till din lokaltidning, lokalradio-kanal och lokala TV-kanal så fort du deltar i en antologi, vinner priser i skrivartävlingar och självklart när du fått en bok antagen på ett förlag eller själv gett ut den.
- Tipsa också om annat som kan intressera din lokaltidning, lokalradio-kanal och lokala TV-kanal så journalisterna lär sig veta vem du.
- En intressant artikel, intervju och ett TV-inslag i lokala media kan också få genomslag i nationella media.
Annonser
Det är dyrt att annonsera i tidningar. Har du inte budget för det kan du göra flygblad och affischer i Word, Page eller annat layoutprogram. Dessa kan du sätta upp på anslagstavlor på biblioteket, i butiker, föreningar m.fl. OBS! Glöm inte att fråga om lov först.
Tävlingar
Att delta i skrivartävlingar och få pris är ett bra sätt att bygga din författarplattform. Då får du även orsak att sprida det vidare på nätet och i gammelmedia. Många förlag letar också talanger i de större tävlingarna. Vinner du pris i ett förlags egna tävlingar har just det förlaget fått upp ögonen för dig.
Antologier
Delta i antologier är också ett sätt att visa upp vad du skriver, vad du kan och att du finns. Många förlag ger ut antologier och får du din text antagen har du fått in en fot på just det förlaget.
Välj de sammanhang som passar dig
Du behöver inte synas i alla sociala medier. Välj de som passar dig och som du tycker du tycker fungerar. Viktigaste är du regelbundet uppdaterar din status, lägger upp nya bilder och skriver nya blogginlägg. När det gäller gammelmedia bör du ta alla chanser du får att synas.
Så bygger du en författarplattform långsiktigt
Att bygga din författarplattform tar tid. Viktigast att du hittar de sammanhang som passar dig och som du orkar fortsätta med år efter år. I början kan det kännas trögt och motigt. Att du inte får det gensvar du önskar dig. Men ge inte upp utan låt det ta tid. När din bok kommer ut har den en större chans att nå sina läsare om du har banat väg genom att berätta om den för så många som möjligt.
Och du, glöm inte bort att berätta om boken efter att den finns att köpa. Då ska du satsa på att få den recenserad i t.ex. bokbloggar. Får du en recension ska du självklar länka till den i sociala medier och på din författarblogg.
ps. Har du fler tips på att bygga en författarplattform, dela gärna med dig i en kommentar.
© Iréne S Räisänen
Läs också 7 vanliga misstag författare gör, Appar för författare och Hitta testläsare.
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.
Tack så väldigt mycket för tipsen.
/e-k
Varsågod! 🙂
Att kontakta det lokala biblioteket är en idé! Det kan finnas fler lokala författare som man kan samarbeta med i form av författarkvällar med signering och försäljning.
Bra tips. Tack! 🙂