Brevnovellen som genre

Det finns många olika stilarter och format inom skrivandet hantverk. I det här skrivtipset tar jag upp brevnovellen som genre.

En brevnovell är en typ av berättelse som skrivs i form av ett brev. Det är en kortprosa som tar formen av en korrespondens eller ett brev från en berättare till en mottagare. Genom att använda brevformatet kan du skapa personlig atmosfär. Där kan berättaren uttrycka sina tankar, känslor och erfarenheter på ett nära och direkt sätt.

Olika perspektiv

Brevet kan vara skriven från olika perspektiv, antingen som en monolog där brevskrivaren delar sina tankar och upplevelser med läsaren. Eller som en dialog där brevskrivaren växlar med en mottagare och svarar på dennes brev. Genom detta kan läsaren få insyn i brevskrivarens inre liv, samtidigt som du skapas en spänning eller förtätning i berättelsen.

Olika perspektiv

Berättelserna inom brevnovellgenren kan vara mycket varierande. De kan handla om kärlek, förlust, resor, drömmar, eller bara vardagliga händelser. Berättelsen utvecklas genom brevskrivarens reflektioner och reaktioner på händelser och personer i sin omgivning.

Starka inlevelse

Brevnovellen är en relativt kort berättelse, oftast inte längre än några sidor, vilket gör att den kräver en förtätad och suggestiv berättarteknik. Författaren måste vara skicklig på att välja ut vilka händelser och känslor som ska förmedlas i brevet för att skapa en helhet och en berättelse som lockar läsaren att fortsätta läsa. Genom att använda sig av personliga detaljer och starka känslor kan du som författare skapa en stark inlevelse hos läsaren och få denne att känna sig direkt berörd av din berättelse.

Funnits sedan antiken

Edgar Allan Poe

Genren som har funnits sedan antiken och har fortsatt att vara populär genom århundradena. Den har använts av författare som Edgar Allan Poe, Anton Tjechov och Franz Kafka för att skapa intima och suggestiva berättelser med djup och emotionell laddning. Ofta utforskar brevnovellen teman som ensamhet, längtan, kärlek, förlust och ånger, men det finns också brevnoveller som behandlar samhällskritiska ämnen och politiska frågor.

Som genre kan den vara utmanande att skriva, men också belönande. Brevnovellen är en spännande och unik stilart som fortsätter att fascinera och inspirera både författare och läsare världen över.

Genom att du begränsar berättelsen till brevets innehåll och språkstil får läsaren en direkt inblick i karaktärernas tankar, känslor och upplevelser. Det kan skapa en känsla av närvaro och intimitet som blir svår att uppnå med andra berättartekniker.

Varje brev ska vara unikt

Brev

Det kan vara en utmanande genre att skriva inom eftersom du behöver vara kreativ och skicklig nog att gestalta hela berättelsen genom brevets begränsade utrymme. Det kräver att du som författare kan kommunicera karaktärerna och deras relationer på ett autentiskt och övertygande sätt endast genom sina brev. Det är viktigt att varje brev är unikt och speglar avsändarens personlighet, tankar och känslor. På så sätt kan du bygga en fängslande och komplex berättelse som håller läsaren engagerad.

En av de stora fördelarna med att skriva brevnoveller är möjligheten att experimentera med olika berättarstilar och röster. Genom att skapa brev från olika karaktärer kan författaren ge läsaren en mångfald av perspektiv och göra berättelsen mer dynamisk och fängslande. Dessutom kan du använda dig av olika språkstilar, dialekter och skrivtekniker för att förstärka karaktärernas personligheter och göra berättelsen mer autentisk.

Brevnovellen som genre är unik

Brevhög

Brevnovellen är en spännande och unik genre som fortsätter att fascinera och inspirera både författare och läsare världen över. Genom att utmana konventionella berättartekniker och utforska nya möjligheter kan författaren skapa berättelser som berör och berikar läsarna på djupet. Breven får läsaren att känna sig nära karaktärerna och uppleva deras känslor och upplevelser på ett unikt sätt.

Så om du är en författare som är angelägen om att utforska nya sätt att berätta historier på, kan brevnovellen vara den perfekta utmaningen för dig. Ta upp pennan och ge dig själv tillstånd att skapa något vackert och minnesvärt genom brevets kraft.

Sammanfattningsvis är brevnovellen en berättelse

Sammanfattning
  • som skrivs i form av ett brev
  • där brevskrivaren delar med sig av sina tankar, känslor och erfarenheter
  • det är en intressant och personlig genre som kan fånga läsarens uppmärksamhet
  • den kan skapa en förtätad och suggestiv berättelse

Utöka till en roman

En novell och roman är inte samma sak. Men det som gäller för en brevnovell kan också tillämpas på en brevroman. Fast där behöver du också ta hänsyn till hur en roman byggs upp.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Skrivövningarna Skriv brev till ditt framtida jag och läs skrivtipset Så skriver du följebrev.

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×