Skriv en fantasynovell

Skriv en fantasynovell är en skrivövning där du får träna på att skriva fantasy och novell. I fantasy kan du bygga upp en helt egen värld med magiska figurer som trollpackor, magiker, talande djur, häxor eller liknande. Du får också en förklaring till genren.

Vad är fantasy?

Fantasy

Fantasy är en genre inom litteratur, film, konst och andra medier som kännetecknas av att den innehåller element av uppdiktade världar, magi, övernaturliga varelser och fantastiska händelser. Berättelser inom genren utspelar sig ofta i en alternativ verklighet som skiljer sig från den verkliga världen och kan inkludera följande kännetecken:

AI om att skriva fantasy:

  1. Magi: Finns ofta som en central del av berättelsen. Karaktärer kan vara trollkarlar, häxor, drakar eller andra magiska varelser och använda trollkonster för att lösa problem eller strida mot fiender.
  2. Fantastiska varelser: Innehåller ofta en mängd olika fantastiska varelser och väsen som alver, dvärgar, enhörningar, orcher, och mycket mer. Dessa varelser kan ha unika egenskaper och kulturer.
  3. Episka äventyr: Fantasyberättelser kännetecknas ofta av storslagna och episka äventyr. Hjältar och hjältinnor ger sig ut på farliga resor för att besegra onda krafter, återställa balansen i världen eller uppnå någon annan stor uppgift.
  4. Världsbyggande: Författare och skapare inom fantasygenren ägnar ofta mycket tid åt att bygga komplexa och detaljerade världar. Dessa världar kan ha sin egen historia, kultur, politik och geografi.
  5. Symbolik och allegori: Symbolik och allegori kan användas för att utforska djupare teman och idéer. Berättelserna kan behandla frågor som gott kontra ont, mänsklig natur, och samhällsproblem på ett indirekt sätt.

Fantasy är en mångsidig genre som kan sträcka sig från sagor och myter till mer moderna och komplexa berättelser. Kända exempel på fantasyverk inkluderar J.R.R. Tolkiens ”Sagan om ringen”, C.S. Lewis ”Narnia”-serien, J.K. Rowlings ”Harry Potter”-serien och George R.R. Martins ”Sagan om is och eld”-serien (som även blev TV-serien ”Game of Thrones”). Fantasy är också en populär genre inom andra medier som TV, film och datorspel.

Skriv en fantasynovell, övning:

Skriv en fantasynovell om en talande räv, en trollpacka och en älva. Högst 10 000 tecken inklusive mellanslag.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Är texten lång? Ta ut ett utdrag som du vill ha synpunkter på. Glöm inte att själv kommentera valfri text.

© Iréne S Räisänen

Skrivtipsen Skriva fantasy, Skriv en novell om zombier, 7 tips på hur du skriver en novell, 3 sätt att skriva en inledning och läs om Harry Potter böckerna och gör övningarna Skriv en marsnovell, Skriv en årsnovell, Skriv en höstnovell, Skriv en vintersaga och Skriv en juninovell.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en fantasynovell är en skrivövning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×