Skriva fantasy

Skriva fantasy är ett skrivtips till dig som gillar att skapa dig en egen värld i ditt skrivande. För sig som gillar att låta djuren tala och fyller dina texter med älvor, trollpackor, magiker m.fl.

Fantasy är ofta en hjältesaga där hjälten ger sig ut för att leta efter något eller någon. På vägen mot att uppnå sitt mål stöter hen ofta på svårigheter, hinder där magi är inblandat. Både de som är goda och onda använder trollkonst.

Bygg upp en hel värld

Många som skriver fantasy bygger upp en hel värld innan de börjar skriva medan andra bara börjar skriva. Skriv gärna någon form av synopsis eller i varje fall en innehållsförteckning som du kan använda som karta för att nå ditt mål.

Tänk på att din värld bör ha unika inslag som inte finns i andra fanatsyvärldar. Ta till exempel Sagan om ringen av Tolkien och Harry Potter av J. K. Rowling, vilka är kännetecknen för världarna där de utspelas? Låt dig inspireras av andra författare men tänk på att världen du låter din berättelse utspelas i bör ha exklusiva inslag. Annars riskerar den att bli en kopia.

Tips: Se till så din värld är logisk, att det är mer än bara miljö och fyller en funktion. Även om den logisk så behöver den inte vara sann och verklig. Nej, hitta på egna fakta och använd dig av vanlig psykologi.

Samma dramaturgi som i alla berättelser

I fantasy, som i alla genrer, är det berättelsen och hur den berättas som har störst betydelse. Det du skriver om ska kräva att berättas just som fantasy. Gör det inte det är det kanske än annan genrer du ska skriva i eller en annan berättelse du ska skriva. Självklart bör din fantasyroman innehålla allt det som krävs för att berätta en bra berättelse. 

Så här ser den dramaturgiska kurvan ut:

  • Anslag
  • Upptrappning
  • Klimax
  • Avrundning
  • Upplösning

Fastna inte att beskriva iställer för att gestalta

Din fantasivärld behöver målas upp så att läsarna ser den framför sig. Det gör du bäst genom att gestalta och väva in beskrivningar i till exempel dialog. Långa beskrivningar av miljön bör du undvika om du inte vill trötta ut din läsare.

Magin bör vara magisk

Du behöver inte använda magi i fantasy. Fast om du gör det bör du tänka på att magin inte ska användas för att lösa alla problem hjälten eller du ställs inför. En magi som alltid fungerar under alla förhållanden riskerar att förlora sin magiska glans.

Skriva fantasy utan att krånglar till det

Många som börjar skriva fantasy använder namn på sina personer och platser som inte går att uttala. Andra använder ett språk som de tycker passar i stället för sitt eget. Det gör inte du, eller hur?

Börja med en novell

Är du nyfiken på att testa på att skriva fantasy kan du börja med en novell. I det korta formatet kan du med några få ord här och där måla upp din värld, och ställa din hjälte inför ett antal hinder innan hen slutligen når sitt mål. Att skriva en novell är inte enklare. Men det tar kortare tid och du kan snabbt se om genren passar dig.

Lästips

Läs svenska Kim M Kimselius fantasyböcker.

© Iréne S Räisänen

Gör övningen Skriv en fantasynovell och läs mitt skrivtips Ta efter din favoritförfattare.

Fler skrivtips

Skriva fantasy ÄR ETT SKRIVTIPS.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This