7 tips på hur du skriver en novell

7 tips på hur du skriver en novell är ett skrivtips. Vill du lära dig mer har jag två kurser i att skriva noveller, Novellkurs för nybörjare och Lär dig skriva noveller på 8 veckor.

7 tips på hur du skriver en novell, punkter:

Tips
 1. Jag förutsätter att du har en historia du vill berätta och att den är på ca 3-30 sidor lång. En novell bör utspelas under en kort tidsperiod. Den bör innehålla en konflikt som huvudpersonen ställs inför att lösa eller misslyckas med att lösa och konsekvenserna av det.
 2. Novellen bör ha att en inledning där huvudpersonen och konflikten presenteras.
 3.  En mitt där huvudpersonen och konflikten fördjupas.
 4. Krisen bör vara oundviklig och en konsekvens av det som hänt innan.
 5. Vändningen bör komma direkt på krisen.
 6. Slutet ska vara kort och inte innehålla en sammanfattning av det som hänt tidigare.
 7. Du bör läsa noveller för att bli bättre på att skriva egna.

Kort är inte lättare

Svårare än så är det inte. Eller jo det är det kanske. Bara för att en novell är kortare än en roman ska du inte förledas att tro att det är en enkel match att slänga ihop en. Du har kortare tid på dig att få läsaren tillräckligt intresserad för att vilja läsa din berättelse till slut.

Tänk också på detta:

Tips
 • När du skriver din första utkast, låt orden flöda utan att oroa dig för perfektion. När du är klar kan du gå tillbaka och redigera din novell för att förbättra språket, eliminera onödiga detaljer och stärka berättelsen.
 • Avsluta din novell på ett minnesvärt sätt. Det kan vara en oväntad twist, en känslomässig upplösning eller en tankeväckande slutsats.
 • När du är nöjd med din novell, be andra skrivande entusiaster att läsa den och ge feedback. Att få andras perspektiv kan hjälpa dig att identifiera områden som kan förbättras och ge dig nya idéer.
 • Glöm inte att skrivprocessen kan vara olika för alla. Ibland kan det vara till hjälp att bara sätta igång och låta historien utvecklas på vägen.

SkrivarSidan behöver ditt stöd

Vill du skänka en slant, mins 30 kr eller valfritt belopp, till SkrivarSidans underhåll gör du det genom att
Swishar till 123 540 62 85
Bankgironr 743-0804
Via Paypal till irene@poeten.se
Via Stripe kan du använda ditt kort, Apple Pay och Google Pay och skänka 30 kr: https://buy.stripe.com/eVa3eUdQc44L4JGbIP

Se videon 7 tips på hur du skriver en novell

Om du hellre ser videon med samma tips är den här under.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Läs gärna Det är inte lättare att skriva en novell än en roman och gör övningarna Skriv en höstnovell och Skriv en Halloween-novell

Fler skrivtips

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


One comment

Comments are closed.

SkrivarSidan
×