Hoppa till innehåll

Skriv en vintersaga

Skriv en vintersaga

Sagor kan skrivas för så väl barn som vuxna.Allra bäst blir de som alla får ut något av. Testa på i skrivövningen Skriv en vintersaga.

En saga som tilltalar både barn och vuxna kan vara en fin balansakt mellan en gripande berättelse och olika lager av meningar och teman. Här är några tips för hur du skriver en sådan saga:

Lampa i en pratbubbla
  1. Universella teman: Du väljer teman som är relevanta och gripande för både barn och vuxna. Till exempel kan vänskap, mod, kärlek och äventyr vara universella teman som appellerar till en bred publik.
  2. Flerdimensionella karaktärer: Skapa karaktärer som är komplexa och intressanta på olika nivåer. Du kan låta dem ha egenskaper och upplevelser som både barn och vuxna kan relatera till och förstå på olika sätt.
  3. Språklig enkelhet med djupare undertoner: Du använd ett språk som är tillgängligt för barn men som samtidigt har subtila undertoner eller metaforer som vuxna kan tolka på djupare nivåer. Detta tillåter olika åldersgrupper att få ut olika saker från samma berättelse.
  4. Spännande handling och visdomsord: Din saga bör vara spännande och engagerande för att fånga barns uppmärksamhet, samtidigt som den kan bära på visdomsord eller djupare budskap som vuxna kan uppskatta och reflektera över.
  5. Humor och skickligt berättande: Använd humor och skickligt berättande för att fånga både barnens och vuxnas fantasi. Du kan använda skämt som passar för båda åldersgrupperna eller subtila skämt som endast vuxna kan uppskatta.
  6. En öppen slutpunkt: Avsluta din saga på ett sätt som tillåter olika tolkningar eller reflektioner från läsarna, oavsett ålder. Det kan uppmuntra till diskussion och tankeverksamhet efter att berättelsen är slut.

Att skriva en saga som tilltalar både barn och vuxna handlar ofta om att balansera det underhållande och det tankeväckande. Genom att skapa en berättelse med flera lager och nyanser kan du fånga fantasin hos både unga och äldre läsare. Öva och skriv en vintersaga.

Skriv en vintersaga, övning:

Skriv en vintersaga, för barn och vuxna, som utspelar sig på vintern och där vintern är det centrala temat. Max 8 000 tecken inklusive mellanslag.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Skrivövningarna Skriv en decembersaga, Skriva fantasy och Skriv en fantasynovell.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en vintersaga är en skrivövning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×