3 sätt att skriva en inledning – skrivtips

3 sätt att skriva en inledning får du här, men det finns självklart fler. Oavsett om du ska skriva en roman eller en kortnovell ska du börja någonstans. Förr i tiden var det vanligt med en lång inledande miljöbeskrivning. Författaren ville sätta sina läsare i en viss stämning innan hen gav sig på själva handlingen. Idag går, förhoppningsvis, de flesta författare rakt på det dramatiska skeendet.

  • Starta med en dialog mellan din huvudperson och en annan för handlingen viktig person som direkt drar läsaren in i berättelsen.
  • Börja med slutet och skriv sedan vad som hände som ledde fram till.
  • Inled din text med ett utdrag ur ett brev, testamente, dödsannons, dagboksanteckning eller ett annat för huvudpersonen livsavgörande dokument.
Första meningen

Undvik dessutom att fastna på den viktiga första meningen. Vi har alla fått höra och läst hur vi bör lägga ner energi och tid på att får till den perfekta inledande raden. Strunta i det, säger jag. Eller åtminstone vänta med det till du skrivit färdigt din berättelse. Då kan du på börja slipa på de olika delarna. Ofta måste du också skriva om första stycket eller sidorna för att anpassa det till slutet. Ett knep är att återkoppla slutet med början på ett sätt så att läsaren tycker du är riktigt smart.

Nästa gång får du tre tips på hur du inte ska göra.

© Iréne S Räisänen

3 sätt att skriva en inledning är ett skrivtips för alla.

Fler skrivtips

En bok jag rekommenderar till dig som är nybörjare är Skrivguide – prosa, lyrik och film av Monica Rolfner och Iréne Svensson Räisänen.

7 tankar på “3 sätt att skriva en inledning – skrivtips”

  1. Spännande punkter och bra det du säger om första meningen. Du har säkert rätt. Den inte är så himmelsviktig. Tänker på hur jag själv gör när jag läser och första meningen avgör aldrig om jag läser vidare eller inte.

    Svara
  2. Det viktiga med början är väl att den leder vidare, för en in i berättelsen. Ibland får man intrycket att en förstamening måste vara spektakulär, men det behöver den ju inte alls vara. Bra tips, tycker jag. 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest