Se ut och beskriv

Se ut och beskriv vad som finns utanför ditt fönster är en skrivövning där du får träna på miljögestaltning. Använder alla dina fem sinnen för att måla upp en bild för läsaren. 

Se min video

Innan du gör övningen rekommenderar jag att du ser min video.

Se ut och beskriv, övning:

Titta ut och gestalta det du ser. Högst 15 ord. OBS! Du ska inte använda följande ord: Fönster, Ser, Tittar eller böjningar på dessa.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Mer om miljö

Det handlar om att skapa en levande och detaljerad beskrivning.

Exempel 1

Bakom rutan breder ett vinterlandskap ut sig, där snön ligger utan fotspå och gnistrar. Snöflingor singlar från himlen och smälter på mina kinder. Vind biter sig fast och förstärker känslan av avskildhet. Naturens tystnad skapar en stillhet som får mina tankar att vandra fritt.

Exempel 2

Genom köksglaset skymtar jag en stadsscen, där människor i alla åldrar går och cyklar längs gatan. Bilarna susar förbi och tutar på varandra. Doften av nybakat bröd från det bageriet vid hörnet sprider sig i luften och jag känner mig hungrig fast jag just ätit. Ljuset från gatlyktorna bjuder in till stadens liv och ger stadens fasaderna karaktär.

AI om miljögestaltning

I text refererar det till en detaljerad beskrivning av en miljö eller plats, vanligtvis inom ramen för litteratur, skrivande eller beskrivande texter. Syftet är att måla upp en levande bild för läsaren, så att de kan visualisera platsen och känna sig fördjupade i den.

Det innebär att beskriva detaljer som landskap, atmosfär, väderförhållanden, arkitektur, ljud, dofter och andra sensoriska element som bidrar till att skapa en känsla av plats. Väl utförd kan den bidra till att skapa en starkare koppling mellan läsaren och berättelsen eller texten.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Miljöbeskrivning, Gestaltning, Gestaltning är skrivandet nyckel, gör övningarna Gestalta en stark känsla, Gestalta med en replik, Gestalta november med sju ord, Beskriv en färg med dina fem sinnen, Skriv naturlyrik och läs debattinlägget Behövs miljöbeskrivningar?

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


17 Kommentarer

 1. Solen skiner så vackert denna augustimorgon medans apostlahästarna för mig framåt
  och ger mig njutning.

 2. Bakom bondgårdarna där man redan kan höra bönderna arbeta, där tävlar bergen om att nå himlen. Molnen har lydigt lagt sig till rätta, framför det stoltaste berget av alla.

 3. Augusti och redan höst i luften. Tallen ruskar om sina gröna flaskborstar. Rönnen bugar, famnar vinden, tyngd av årets ymniga röda skrud. Kan det betyda att vintern blir kall?

 4. Sensommaren har vidrört kvällen framför mig. Svala armar har svept in grönskan i tysthet, sakta omslutit syrlig frukt och väldoftande blomster i en heltäckande slöja. Becksvart mörker återstår. Natten kallar.

 5. Tallarna vajar sakta och hemlighetsfullt. En ensam ekorre hoppar från gren till gren. Solen letar sig upp mellan krokiga grenar. I bakgrunden skymtar den dimmiga åkern. Vad döljer sig där?

 6. Gatlyktorna lever på lånad tid. Med blicken fäst stadigt mot marken kan bara enstaka pustar påtvinga ett möte med världen runt omkring.
  Himlen är svart men ännu inte mörk, på gatan regnar det trots att stuprören är tomma.

 7. Ljusgröna blad vajar nyförlöst i vinden och minner om nätta skor med luftiga kjolar. Pampig orgel, ekot av den blomstertid, och nostalgi som får röster att darra.

 8. Korparna skär revor i molnsjoket. Avsaknaden av blått gör mig dyster. Vinden viner i tallarna, vars barr jag stack mig på i somras. Borta är hallonsötma och doft av kaprifol.

 9. Häggens blad guppar till när det fridfulla regnet träffar deras blankgröna yta. Undrar om häggblommans doft ger dom samma njutning som oss? Där inne är dom, skatparet i sin runda boning, nu knappt synlig av dom vackra vita häggblommorna. Ruvbytet i skatfabriken går smidigt och nästan omärkligt där uppe i det mäktiga trädet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×