Hoppa till innehåll

Gestaltning

    Gestaltning

    Dina personer i texten måste vara levande för att bli intressanta. För att de ska bli det måste de visa känslor. Det är att gestaltning och det får du öva på nu.

    Exempel på gestaltning

    Exempel

    Motsatsen är att informera läsaren om vad personer känner. Till exempel: ”Jag var arg och slog näven i bordet.” De tre första orden ”Jag var arg” informerar medan ”slog näven i bordet” gestaltar känslan. Då målar du upp en bild i din läsares huvud och det väcker känslor. Och det är det du är ute efter.

    Måste allt i en text gestaltas? Nej, då blir den snårig och svår att läsa. Ibland är det mer effektivt att skriva att någon är arg utan att gestalta. Om texten i övrigt är gestaltad.

    Se videon

    Jag rekommenderar dig att se min video ”Gestaltning” innan du gör övningen.

    Gestaltning, övning:

    När du skriver ska du öva dig i att se vad i din text som gestaltar något och vad som informerar om något. Ta bort informationen och se om endast gestaltningen håller ihop texten. Skriv om och om igen till din text klarar sig utan så lite information som möjligt..

    Dela

    Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det långt räcker det med ett utdrag.

    © Iréne S Räisänen

    Skrivtipsen Gestaltning är skrivandets nyckel, Varför du ska undvika adjektiv och adverb och gör övningarna Gestalta tävlande, Gestalta rädsla, 9 ord för att gestalta oktober, Gestalta ur ett nytt perspektiv och Gestalta oktober.

    Fler skrivtips

    Iréne Svensson Räisänen

    WEBBANSVARIG
    Iréne Svensson Räisänen

    Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.

     

    SkrivarSidan
    ×