Miljöbeskrivning

Miljöbeskrivning är ett skrivtips med en övning. Miljö måste gestaltas på samma sätt som personerna i din berättelse. Det gäller att du använda alla dina fem sinnena och göra det kort och kärnfullt. Personligen avskyr jag långa omständliga beskrivningar som ska sätta mig, läsaren, in i rätt atmosfär.

Allra bäst lyckas du när du smälter samman gestaltningen av känslor, personbeskrivningen, med miljöbeskrivningen. Så gör de etablerade författarna, i varje fall om de är tillräckligt bra.

Visa istället för att berätta

Här liksom i personbeskrivningen gäller att du måste sålla bort allt som informerar, berättar, och istället visa. Du ska måla upp en bild i läsaren huvud genom att använda all dina sinnen.

Miljöbeskrivning, övning:

Beskriv ett barndomsrum, ett nutida rum och ett påhittat rum. Våra minnen från barndomen brukar vara fyllda av lukter och smaker. Försök att hitta dem i det nutida och det du skapar i fantasin. Max 15 ord.

Dela med dig

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Kom ihåg att först kommentera minst en valfri text. Blir texten lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Gör också skrivövningarna Beskriv en dimmig miljö, Beskriv din person genom favoritmusiken och läs skrivtipset Se ut och beskriv.

Fler skrivtips

Miljöbeskrivning är ett skrivtips med en övning.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

Pin It on Pinterest

Share This