Hoppa till innehåll

Skärvor av Beatriz Quevedo de Hansen

Skärvor av Beatriz Quevedo de Hansen

Skärvor av Beatriz Quevedo de Hansen är en diktsamling utgiven av Fri Press där sorg, längtan, hjärta och smärta får ta plats. Risken finns att det skulle kunna bli sentimentalt. Poeten Beatriz Quevedo de Hansen går inte i den fällan. Nej, hon låter allt krocka med Smålands mörka skogar. Det är där jaget finner lindring.

Vindens susande bland de rödaktiga furorna
svepte in mig i sina armar
vyssjad mig i sin famn
 
tog mig till en avlägsen plats
genom det djupa havet
gröna slätter och blåa floder
den visade mig Andernas fot och San Juans dal
Ur December

Minnen från ett annat liv

Pampas

Blandningen av Pampas vidder och svensk barrskog är ett minfält där minnen av ett tidigare liv i Argentina tränger påoch vill skjuta undan verkligheten. Beatriz Quevedo de Hansen är född i vid foten av Anderna och kom som politisk flykting till Sverige 1977. Längtan efter familjemedlemmar som inte överlevde och kärlek som knappt hann börja innan döden avbröt. 

enbart en svag doft
av dina kyssar
lämnade du efter dig
Ur Drömde igår…

Livstid att läka

Läka

Argentinska militärjuntan, 1976–1983, slog sönder och splittrade många politiskt aktiva argentinska familjer. Quevedo de Hansen visar att det tar en livstid att läka såren.

Mardrömmen är förbi,
ibland stinger den på nytt,
och skymningen sänker över
mina höstars portar …
Ur Ensam

Aldrig övertydlig i Skärvor

Poeten vet vad hon skriver om och det märks i dikterna som ibland är fragmentariska. Andra rytmiska som musik. Aldrig övertydliga trots den lätta handen.

Beatriz Quevedo de Hansen har tidigare medverkat i

Beatriz Quevedo de Hansen
Beatriz Quevedo de Hansen

Författaren har tidigare medverkat i olika antologier, bland annat Tid att minnas – berättelser från projektet “Skriv ett brev till ditt barn” (Tre böcker 1999) och Närmanden, sju röster i samspråk (BoD 2005). 2013 deltog hon i en tävling “PoesiProjektet 2013”.

Av de åttahundra som skickade in sina dikter fick hon bidra med några av sina dikter i publikationen Ordvindar (minbok.nu 2013). Quevedo de Hansen har publicerats i Göteborg Skrivarsällskap och är medlem i Smålands författarsällskap och har arbetat som krönikör för GP-Nära.

Dessutom har poeten deltagit i SkrivarSidans antologi ”Revansch 2014” och Poeter.se:s diverse antologier.

Utgivning (uppdatering)

Den självbiografiska romanen Flyktens alla rum (2022), FriPress.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Recensionerna Osebol, Paisley Pattern, bokbloggsinläggen Asfaltshimmel, Anteckningar, Beckomberga – Ode till min familj och antologin Revansch 2014.

Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×