Hoppa till innehåll

Fjärilseffekten av Karin Alvtegen

    Fjärilseffekten av Karin Alvtegen

    Fjärilseffekten av Karin Alvtegen. En fjärilseffekt är att, enligt Wikipedia ”en marginell påverkan i systemet kan på sikt få stora och oförutsägbara effekter någon annans.” Det är på sätt och vis ett epitet för Karin Alvtegens romaner, inte bara denna. Hon behandlar vanliga händelser i människors liv och får oss att se konsekvenserna. Hon får oss också att inse att det går att göra något åt det. Kanske!

    ”FLERA DÖDA I SVÅR TÅGOLYCKA
    JUST NU: Minst 11 personer omkom när ett Intercitytåg kolliderade med en personbil strax utanför Rosersberg. Enligt uppgift råder fortfarande kaos på olycksplatsen och räddningsledningen befarar att fler skadade och döda kan finnas under de urspårade vagnarna. Ett 50-tal passagerare är förda till sjukhus, varav flera med livshotande skador. Tåget med circa 180 passagerare lämnade Stockholms Central 17.40 och var på väg mot Gävle. Olyckan inträffade vid en järnvägskorsning med automatiska bommar och ljussignaler, som enligt räddningsledningen fungerade normalt vid olyckstillfället. Av okänd anledning körde bilen in i en av vagnarna som spårade ur och drog de efterföljande vagnarna med sig. Bilföraren avled omedelbart.”

    ur Fjärilseffekten

    Psykologiska känsla

    Det här är en av många liknande artiklar som vi ofta finner i tidningarna och just den här inleder boken. Hur ofta funderar vi på vad som ligger bakom dylika olyckor. Det är Karin Alvtegens psykologiska känsla att skriva om vardagliga händelser som gör hennes böcker så spännande och tänkvärda.

    Påverkan i brandomen

    ”Fjärilseffekten” handlar om Bodil och Viktoria (mor och dotter) och Andreas (ej relaterad till de två). Bodil bryter upp från ett långt och ej så lyckligt äktenskap, där maken var den dominerande. Hans bortskämda uppfostran och tron att alltid ha rätt, har påverkat bägge parterna.

    Dottern Viktoria, som sedan länge inte pratar med sin pappa, lider på grund av uppfostran och föräldrarnas olika status, av prestationsångest och utbrändhet. Både modern och dottern är påverkade av sin uppfostran och det är kanske det allra svåraste i livet. Att våra val i livet ofta går tillbaka till påverkan i barndomen, och svårigheten i att finna en alternativ väg när så behövs.

    Andreas, en ”normal” man med familj och barn, får sitt liv omkullkastat då han blir vittne till ett rån i en juveleraraffär. Rånaren hotar skjuta honom med pistol om inte expediten lämnar över juvelerna. Han är en man som inte kan prata om sina känslor, har inte bearbetat traumat med rånet och går in i väggen.

    Hanterar eller inte hanterar

    Döende i sängen

    Dessa personers berättelser visar oss hur de hanterar, eller inte hanterar, vardagen när något oförutsett inträffar. Bodil är dödssjuk, men berättar inte för någon. Trots, eller kanske för, att hon lever på lånad tid, kan hon omvärdera sitt liv, ta in på en annan väg och även hitta nya vänner. Viktoria tar till sist tag i sitt liv och kan med psykiatrikers hjälp hitta en utväg och sträcka ut handen till dem som behöver den bättre än hon själv. Andreas verkar oåterkalleligen förlorad i sitt trauma, och kan inte komma över att någon okänd, har påverkat hans liv.

    Strimma av hopp i Fjärilseffekten

    Karin Alvtegens romaner får en att fundera över vad som sker i våra liv. Hur vi halkar in på en väg, och missar alla andra. Trots ganska deprimerande händelser och livssituationer så finns det ändå en strimma av hopp i hennes böcker. Så är det ju förstås den lilla tvisten på slutet som binder ihop människornas berättelser. Den kommer helt oförhappandes, och man ser att dyningarna av vad som skett, är som att slänga en sten i vattnet. Den orsakar vågor långt efter att stenen har sjunkit.

    © Lisbeth Ekelöf

    Läs också

    Bokblogginläggen Dansa på deadline, Tiggaren och Silvervägen.


    Fler recensioner

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    SkrivarSidan
    ×