Hoppa till innehåll

Novell inte lättare att skriva

  Novell inte lättare att skriva

  Jag påstår att en novell inte lättare att skriva än en roman. Jag har genom åren med SkrivarSidan läst alla noveller som kommit in till novelltävlingen. Många kan hantverket och drar mig rakt in i sin berättelse på första raden med en intressant konflikt.

  Bakgrund

  Därefter bygger de upp konflikten och ger huvudpersonen ett liv med hjälp av en kort bakgrund.

  Fördjupning

  Miljö

  De placerar händelseförloppet i en miljö som tillför berättelsen något. Dessutom har de fattat att en novell bör utspelas under en kort tidsperiod och att huvudpersonen ska ha utvecklats under resans gång.

  Slutet

  Och de har knutit ihop berättelsen med ett slut som vänder på hela historien.

  Regler är till för att brytas

  Regler

  Du kanske tänker att regler är till för att brytas. Det stämmer, fast det förutsätter att du kan hantverket. En del noveller som kommer in till tävlingen visar att den som skrivit inte vet hur en novell bör skrivas. Det blir mer ett referat eller en uppsats. Andra experimenterar vilt utan att det tillför något.

  Novell inte lättare att skriva än en roman

  Många, även jag, har nog trott att det är enklare att skriva en kort berättelse än en lång. Det visar sig oftast vara tvärtom eller i varje fall lika svårt som att skriva en längre berättelse t.ex. en roman. I en roman har du större utrymme och mer tid att starta och bygga upp din berättelse. Det finns det inte tid för i en novell.

  Nej, där måste du vara effektiv och fylla varje mening t.o.m. varje ord med innehåll som är relevant.

  Ett fotografi eller utklipp

  Nu kanske du protester för du skriver inte klassisk konfliktstyr novell utan en novell som är ett utklipp eller tvärsnitt ur verkligheten. En novell som är som ett fotografi där du beskriver det som finns i bilden. Den typen av novell är sällsynta bland de hundratals som hittills kommit in till tävlingen. Men när de dyker upp är de oftast välskrivna både till form och språk. Det sistnämnda är kanske ännu viktigare i den typen av novell.

  Det kanske tar kortare tid att skriva en novell på 3 till 100 sidor än en roman på 300 sidor eller fler. Men enklare… Nej, kanske rent av är svårare.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Lär också 7 tips på hur du skriver en novell, Skriv en novell som är ett utsnitt ur något annat, Skriv en novell i omvänd ordning, 9 tips hur du använder isbergstekniken och gör övningarna Skriv en höstnovell, Skriv en novell om sommaren och Skriv en novell med 100 ord.

  Fler krönikor 

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Novell inte lättare att skriva än en roman är en krönika.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  2 kommentarer till “Novell inte lättare att skriva”

  1. Har förstås också funderat på det här. Håller med dig. Det går inte att jämföra, lika lite som det går att jämföra ett poem med en lång berättelse eller en krönika eller en … något annat. Inbillar jag mig. Jag gillar nya saker. Har provat på en hel del inom skrivandets konst och har insett hur olika teknikerna är. Det är det som gör det så stimulerande.

   1. Iréne Svensson Räisänen

    Ja, det är spännande att testa på olika genrer. Just nu försöker jag mig på att skriva för film och det är något helt annat än det jag gjort tidigare.

  SkrivarSidan
  ×