Hoppa till innehåll

Silvervägen av Stina Jackson

  Silvervägen av Stina Jackson

  Silvervägen av Stina Jackson är hennes debutbok. Och vilken debut. En sammanfattning av boken får vi från baksidestexten:

  ”Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.”

  Ur Silvervägen

  Poetiskt språk

  Boken har ett poetiskt språk, mycket vackert. I början blir det lite för mycket metaforer men de avtar. Det är en spännande bok Jackson har skrivit. Första delen, där Lelle tillbringar kvällarna med att köra runt och hitta spår efter sin dotter, känns ibland lite långsam och något för lång. Men det är en bra grund för den fortsatta historien, där handlingen tar fart i andra delen. Det är också en säreget fin beskrivning av Lappland.

  Norrsken i Lappland

  Karaktärerna känns äkta och Lappland beskrivs så man vill åka dit. Den lilla irritation som man ibland har med Lelle och hans envisa letande som, till synes, inte ger någonting, ger också snart med sig. När han kommer i kontakt med Meja blir historien till något mer. Meja påminner om hans dotter, och hon verkar vara i trångmål. Ska han lägga sig i och hjälpa henne? Tänk om något händer henne och han inte har gjort något?

  Silvervägen är en psykologisk thriller

  Psykologiskt

  Spänningen stegras i en psykologisk thriller som är så välskriven. Det är svårt att tro att det är ett debutverk. Lapplands ensliga skogar och vägar ger en perfekt bakgrund till denna spännande och tragiska historia. Vi följer samtliga inblandade med skräckblandad förtjusning och det är inte förrän i slutet som, vi som läsare, anar sanningen och förstår de tragiska konsekvenserna av hela berättelsen. En perfekt bok för sommarens ljusa kvällar.

  © Lisbeth Ekelöf

  Läs också

  Läs gärna Tjockare än vatten, Mord.net, Störst av allt och Mörkt motiv klassisk deckare.

  Fler inlägg i bokbloggen 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×