Hoppa till innehåll

Dansa på deadline av Alexander Rozental & Lina Wennersten

  Dansa på deadline av Alexander Rozental & Lina Wennersten

  Dansa på deadline är en bok om prokrastinering skriven av psykologen (Alexander) och journalisten (Lina). Den gavs ut 2014 men är nog så aktuell. Det är en mycket intressant bok, speciellt om du, som jag, är en mästare på prokrastinering. Forskare vid University of Calgary i Kanada har sammanfattat begreppet på följande sätt:

  ”Prokrastinering är att medvetet välja att fördröja ett tilltänkt handlingsförlopp trots vetskapen om att det kan leda till negativa konsekvenser.”

  Dansa på deadline

  Överraskad

  Överraskad

  När jag började på boken blev jag ganska överraskad. Hur kunde författarna, som jag inte känner personligen, ha skrivit en bok om mig? Det mesta jag läste kunde direkt relateras till mig själv. Efter den första chocken insåg jag att det endast kunde betyda att jag inte är den enda i världen som prokrastinerar!

  Självhjälpsbok

  Enligt författarna är det en självhjälpsbok, med råd och uppgifter hur man ska kunna ta sig bort från prokrastinering och uppnå mer tillfredsställelse och harmoni inombords. Boken är välskriven, mycket pedagogisk och lätt att förstå och ta till sig. Det bjuds på intressant forskning på området, statistik och riktiga fall där vi får både problem och lösning.

  Kapitlen avslutas med övningar och råd för att komma igång, dessutom en summering av vad som tagits upp. Dessa kan användas i efterhand när man vill titta tillbaka eller repetera något. Där finns också frågeformulär färdiga att fylla i De hjälper till att sortera upp de problem man har och ger indikationer om hur man kan gå vidare.

  Titeln Dansa på deadline säger allt

  Deadline

  Här kommer min bekännelse. Jag har läst boken och fann den väldigt intressant just för att den lyckas få oss att förstå bakgrunden och att det finns hjälp ur situationer som dessa. Jag har dock inte gjort övningarna. När jag läste boken hade jag inte tid, men nu kanske jag skulle kunna ta tag i det. MEN! Jag tänker ofta tillbaka på boken, speciellt när jag vill skjuta upp något, och då bestämmer jag mig att utföra uppgiften direkt. Den ligger alltså och lurar där i bakgrunden. Dessutom, vilken titel så underbar. Den säger allt.

  En bok för alla oss som brukar skjuta upp saker och ting av olika anledningar.

  © Lisbeth Ekelöf

  Läs också

  Bokblogg

  Inläggen i bokbloggen Fjärilseffekten och Handbok för språkpoliser.

  Fler inlägg i bokbloggen

  Dansa på deadline är ett inlägg i bokbloggen.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×