För att skriv måste du skriva

För att skriva måste du skriva är en krönika om att jag har kursdeltagare och andra som skriver till mig om att de aldrig kommer till skott och börjar skriva.

Det finns människor som i hela sitt liv pratar om boken de ska skriva. År ut och år in planerar de vad som ska bli deras roman och stora genombrott som författare. Åren går och ingen bok blir vare sig skriven eller kommer ut. Vad som skiljer dessa människor från författare är att de aldrig skriver sin bok. De kommer aldrig igång att skriva den eller avsluta den.

Skrivkurser i all ära men skriv istället

Missförstå mig rätt nu, skrivarkurser är bra och kan verkligen ge ditt skrivande en skjuts i rätt riktning. Det gäller bara att du inte gör misstaget att gå kurs efter kurs istället för att skriva på din roman. De finns de som aldrig kommer ur det ekorrhjulet utan blir mästare i att gå skrivarkurser.

Tips

Tips: Lämna återbud till kursen du har inplanerad och skriv istället första kapitlet. Skriv utan att läsa vad du skrivit förrän dagen efter. Då brukar det vara lättare att se hur det blev.

Planering är bra fastan bara inte i det

Vi har alla fått lära oss hur viktigt det är att planera romanen vi vill skriva. Att skriva synopsis, kapitelrubriker, lära känna våra personer, planera in vändningarna, rita upp tidslinjer och göra research. Du tillhör väl inte dessa som fortsätter att planera år efter år istället för att börja skriva?

Lampa i en pratbubbla

Tips: Lämna planeringen och skriv slutet på din bok. Du vet ju var du är på väg mot, eller hur?

Skrivtips och skrivövningar är inte din roman

Skriver i anteckningsbok

Det finns hur många skrivtips som helst att läsa, många skrivövningar att göra. Se bara till att de inte ersätter det du verkligen vill skriva. Du vill inte bli en av alla dessa som aldrig kommer loss från att läsa om skrivandet och att öva. 

Tips

Tips:  Sätt istället igång och skriv den första vändningen i din roman.

För att skriva måste du skriva det du ska skriva

Nu har du fattat vad jag är ute efter med rubriken till den här krönikan, eller hur? För att skriva din bok och bli författar måste du sluta göra allt för att inte göra det. Att skriva handlar främst om att ha tålamod sitta på baken så länge det krävs och skriva, och att skriva klart. Det är många som aldrig skriver färdigt sin roman. Och det är det som skiljer en författare från andra: Hen skriver och blir klar med sitt manus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Krönikorna Skrivandet kan vara lekfullt, Glöm alla skrivtips, Skriva ute i sommar och Vill du verkligen skriva?

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×