Hoppa till innehåll

Glöm alla skrivtips

  Glöm alla skrivtips

  Glöm alla skrivtips är en krönika som kan tyckas motsägelsefull eftersom jag skrivit och säkert kommer att skriva flera tips om skrivandet.

  Vad jag menar med rubriken är att du i första hand ska skriva så som det passar dig. Din lust och glädje för skrivandet kommer att vara det som i slutändan får dig att fortsätta när det tar emot. Det gör att du slutför dina skrivprojekt istället för att samla många oavslutade på hög.

  Skrivtips är bra för att lära dig grunderna

  Penna i hand på ett skrivblock

  Känner du dig osäker på dramaturgi, gestaltning, versmått med mera kan du få hjälp av att läsa skrivtips och göra övningar. Har du en idé till en novell, dikt eller roman kan du börja med att skriva ner den och sedan skriva ner allt som kommer till dig.

  När du sedan ska få struktur på ditt material kan du få nytta av att lära dig mer om det som du är osäker på. Då kan skrivtips och till och med en skrivkurs vara en hjälp. Glöm alla skrivtips kan då vara en god idé medan du går kursen.

  Jag började först skriva och sedan sökte jag kunskap

  Skriva

  I och för sig har jag alltid skrivit, förutom under några mörka år, men när jag vid 28 årsålder gick in för det på allvar började jag först skriva på lust med glädje. Snabbt insåg jag att mina kunskaper inte räckte till för vad jag ville åstadkomma.

  Då gick jag en bred skrivarkurs som omfattade såväl skönlitterärt skrivande som journalistiskt. Jag lärde mig skriva allt från radiopjäser till grävande reportage.

  Tips

  Tips: Skrivglädje betyder inte att det är roligt varje gång du öppnar ditt pågående skrivdokument. Nej, det kan kännas hur motigt som helst. Men när du väl gör det bör du ändå tycka att det ger dig något att ta dig igenom de mindre lustfyllda delarna av skrivandet.

  Periodvis kan det vara riktigt tufft

  Jag är just nu inne i en fas av mitt romanskrivande som gör att jag gör allt för att undvika att öppna mitt manus. Tappad lust till hela projektet, är bara förnamnet. Jag har hållit på i så många år att skriva och skriva om romanen att jag tappat räkningen. 

  Bokförlag

  Två förlag har visat sitt intresse för att ge ut min bok men samtidigt krävt omskrivningar som gått mot vad jag velat med mitt manus. Därför har jag tackat nej.

  Just nu är ett tredje förlag intresserat och deras förslag till omskrivningar tycktes mig först rimliga och överkomliga. Trots det tappade jag efter första redigeringsvändan helt lusten att fortsätta. Jag satt ner foten och har sedan dess inte lyften den igen.

  Kvinna pekar på en glödlampa

  Skrivlust, glädje eller vad du vill kalla är en viktig drivkraft. Utan den kan ditt skrivande kapsejsa som mitt gjort. Nu tror jag inte att min roman aldrig kommer att bli klar. Nej, förmodligen måste jag öppna det vid rätt tillfälle för att lusten att slutföra det ska komma tillbaka.

  Glöm alla skrivtips, eller?

  Har du liksom jag tappar lusten till ett av dina skrivprojekt? Ge det tid. Medan du väntar kan du läsa skrivtips och göra övningar. Vem vet, kanske kan du där hitta nyckeln till att få tillbaka glädjen i ditt skrivande.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Läs mina skrivtips och gör skrivövningar ock läs min krönikor Skrivandet kan vara lekfullt, Leka med texten, Vill du verkligen skriva?, Skrivtipsen ska bli bok och För att skriva måste du skriva.

  Fler krönikor 

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×