Hoppa till innehåll

Skrivandet kan vara lekfullt

  Skrivandet kan vara lekfullt

  Skrivandet kan vara lekfullt är en krönika om att skrivandet inte måste vara en plåga. Många av oss som skriver tycker att det är det roligaste som finns. Andra tycker att det är plågsamt och ångestfullt. Själv upplever jag diktandet som ren glädje. Mina dikter kommer till av lust och lek. Att skriva prosa, som min självbiografiska roman, var plågsamt medan jag skrev första utkastet. Redigeringen var däremot lustfylld.

  Vad driver dig när du skriver?

  Vad driver dig när du skriver? Glädje eller ångest? En blandning av båda? Själv tycker jag att det borde finnas ett mått av lek, åtminstone nyfikenhet i varje skrivprojekt. Jag har mött dem som tycker att deras skrivande bara är en plåga. Då brukar jag fråga vad som får hen att alls fortsätta skriva. Och det är den frågan jag alltid brukar ställa mig de få gånger jag inte tycker det är roligt att skriva. Det är inget misslyckande att avbryta något du inte mår bra av.

  Att misslyckas är en lärdom

  Arg katt

  Det kan vara svårt att avbryta ett projekt du lagt ner tid, kraft och möda på. Att säga: ”Nej, nu får det vara nog. Skrivandet ska ju var roligt.” Ibland är det trots allt bättre att göra det om du känner att du inte kommer framåt. Att du inte lyckas få till strukturen eller att varje omskrivning gör manuset sämre istället för bättre.

  Och vem vet, om några år eller ett decennium kan det vara rätt tid för dig att avsluta det du avbrutit.

  Hitta lekfullheten

  Hur jag gör för att hitta lekfullheten? Jo, jag utmanar mig själv att hitta nya teman att skriva om. Nya genrer att skriva i. Ger mig tid att göra de där skrivövningarna som verkar kul men jag inte hunnit göra. Samarbeten med andra kan väcka ny lust och glädje till skrivandet.

  Själv skrev jag Skrivguide – prosa, lyrik och film tillsammans med filmmanusförfattaren Monica Rolfner. Att ta del av hur en annan författare tar sig ann ett projekt kan ge ditt skrivande ny energi.

  Ge inte upp skrivandet kan vara lekfullt

  Glad hund jagar en boll

  Nu menar jag inte att du ska ge upp när det börjar ta emot i ditt skrivande. Nej, tvärtom. Att skriva är att fortsätta även när det tar emot. Fast när du känner att de lustfyllda ögonblicken inte längre kommer kan det vara bra att tänka över vad du håller på med. Ibland kan det vara bättre att släppa taget, i varje fall för ett tag så att du hittar tillbaka till det lekfulla med ditt skrivande.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Krönikorna Leka med texten, Skrivandets baksidor, Glöm alla skrivtips, För att skriva måste du skriva, Skrivtipsen ska bli bok, Skriva ute i sommar, Författardrömmar som förverkligas och Samarbeta och dela på kunskap.

  Fler krönikor 

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  Skrivandet kan vara lekfullt är en krönika.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×