Skriva ute i sommar

Funderar du på att skriva ute i sommar? Kanske ska du skriva utkastet till din roman eller skriva färdigt en diktsamling. Samtidigt vill du få en chans att hinna njuta av sommaren. Då är den här krönikan för dig.

Hitta skrivplats utomhus

Sommaren är den perfekta tiden för att skriva utomhus. Det finns många olika ställen du kan besöka för att ge din kreativa process ett boost. Du kan sitta på en parkbänk med ditt anteckningsblock, gå till strandpromenaden och luta dig mot havet eller ta en picknick vid en sjö eller älv.

Att skriva ute kan vara både avkopplande och inspirerande. Det är ett bra sätt att njuta av den friska luften, solen och naturen som finns runt om kring dig. Du behöver inte leta upp de mest exotiska platserna, ofta räcker det gott med den egna trädgården eller balkongen.

Balkongen är min plats

För mig är en av fördelarna med att skriva på balkongen kopplingen till naturen och möjligheten att andas frisk luft (nåja). Att vara ute i naturen hjälper till att rensa sinnet och minska stressnivåerna. Tillsammans leder det till att öka min kreativitet och produktivitet.

En annan fördel för mig med att skriva på balkongen är det naturliga ljuset och öppna utrymmet. Det hjälper till att höja mitt humör och energinivåerna, som höjer motivation och fokus. Balkongens öppna ytor ger mig också en känsla av frihet och öppenhet. När jag blickar ut i det öppna rummet bidrar det till att ge en känsla av lugn och ro. Allt det här är till nytta för skrivprocessen. Miljöbytet kan vara ett uppfriskande avbrott från den vanliga skrivmiljön. Vilket kan bidra till att förhindra skrivblockering och öka produktiviteten. Testa får du se!

Fördelar med att skriva på balkongen

Trägård med blommor och växter

Att skriva utomhus och på balkongen har många fördelar. Jag känner hur stressnivån sjunker och att jag slappnar av. Att skriva utomhus leder till förbättrad fokus och koncentration, som är viktigt för alla författare. Det naturliga ljuset och friska luften hjälper till att rensa sinnet och skärpa mitt fokus. Studier har visat att vistas i naturen kan förbättra kognitiva funktioner och öka kreativiteten. 

Att utomhus stimulerar min fantasi och ger inspiration till nya idéer och perspektiv. Dessutom bidrar bristen på distraktioner till att tänkandet fördjupas och leda till ett mer meningsfull skrivande. 

Tips för effektiv balkongskrivning

Tips
  • ör att få ut det mesta av detta utrymme är det viktigt att välja rätt tid på dagen att skriva. Vissa författare föredrar tidiga morgnar när luften är frisk och sinnet är klart, andra föredrar tystnaden på sena nätter. Det är viktigt att välja en tid på dagen då distraktioner är minimala och du kan fokusera fullt ut på ditt skrivande.
  • Det viktigt att ha en bra sittplats och belysning. Välj en bekväm stol eller kudde att sitta på och se till att det finns tillräckligt med ljus eller avskärmning av detsamma för att se ditt skrivande tydligt. Om du skriver på natten kan du lägga till en lampa eller ljusslinga för att skapa en mysig och produktiv skrivmiljö.
  • För att minimera distraktioner och behålla fokus på att skriva bör du lämna mobilen enheter inomhus och stänga av internet på din dator. Detta hjälper dig att vara närvarande i nuet och engagera dig fullt ut i ditt skrivande. 

OBS! Tipsen här ovan passar lika bra om du sitter och skriver i din trädgård.

Vad tycker du om att skriva ute i sommar?

Dela

Du kanske inte alls föredrar att skriva utomhus? Du kanske inte skriver alls på sommaren? Eller så har du egna tips till oss som gillar att skriva utomhus. Dela gärna med dig i en kommentar!

© Iréne S Räisänen

Läs också

Krönikorna Skrivandet kan vara lekfullt, Författardrömmar som förverkligas, För att skriv måste du skriva och Hur du skaffar dig tid för skrivandet.

Fler krönikor 

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriva ute i sommar är en krönika

2 Kommentarer

  1. Jag tycker mycket om att sitta ute och skriva. En frihetskänsla att vistas ute efter hela långa vintern. Här på landet sitter jag under ett träd, när det är varmt. Kan inte sitta direkt i solen och vi äger inget parasoll (men däremot höga skuggande lövträd och buskar). En förutsättning för mig, förutom att det måste vara skön värme är att det inte blåser.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×