Yolanda Aurora Bohm Ramirez och Sanna Ivarsson är två unga poeter

Yolanda Aurora Bohm Ramirez och Sanna Ivarsson är två unga poeter som båda sysslar med muntlig poesi. Bohm i form av spoken word och Ivarsson med poetry slam. De har båda också nyligen kommit ut med böcker. Bohms bok heter Ikon och Ivarssons två böcker heter Pieces of my heart (2017) och Kalenderpoesi (2018).

Spoken word och poetry slam

Jag tvingas läsa på Wikipedia för att reda ut skillnaden mellan spoken word och poetry slam. Så vitt jag förstår är poetry slam en tävlingsform för muntligt framförd poesi, framförd av poeten själv. Spoken word är en ordbaserad scenkonst, en blandning av teater, rap, poesi, storytelling och poetry slam (Källa: Wikipedia).

Jag läser på Sanna Ivarssons hemsida att hon sedan april 2018 är ordförande för Göteborgs Poetry Slam. Något som jag även tidigare har sett på hennes Facebooksida. På hennes hemsida finns ett par av hennes framträdanden att se.

Yolanda Bohm har jag sett framföra ett par dikter live på en författarkväll på mitt stamställe Lohrs Pocket MedMera. Det var en mycket stark och intensiv upplevelse. Bland annat dikten Krigsmålning som finns att se på Youtube.

Yolanda Bohm: Ikon

Yolanda Bohm är förutom poet och artist bland annat transaktivist. Det är ett av de spår som Ikon följer: Uppväxten i en kropp som inte känns rätt. ”Så mycket har gått vilse på min kropp.” står det i dikten Krigsmålning, och senare i samma dikt ”Jag är en cyborg.” Men landar till slut i en hoppfull ton: ”Ge mig hammare och kniv/så ska jag hylla mig själv/genom att slå mig fri.” En styrkehandling för en ung generation, som jag upplever är samlingens primära målgrupp.

”Manifest för Skrivande Skitungar”

Samlingen innehåller också ett poetiskt ”Manifest för Skrivande Skitungar”. Och även om jag vid 44 års ålder är mer av en tant, så innehåller detta manifest mycket jag kan ta till mig också. Formuleringar som vi gladdes åt i min diktgrupp, där jag faktiskt är yngst, som ”Ingen behöver förstå dig innan du förstår dig själv.” En formulering som är en påminnelse om att inte be om ursäkt. Att fortsätta utforska språket som möjlighet.

Sanna Ivarsson: Pieces of My Heart och Kalenderpoesi

Sanna Ivarsson studerar på socionomprogrammet vid Göteborgs universitet. Hon jobbar som behandlingsassistent och mentor vid sidan av detta. Pieces of my heart, som kom 2017, är en samling korta dikter. Dessa bildar tillsammans en polyfon bild av vad kärlek kan vara för olika personer i olika förhållanden: Trygghet, osäkerhet, bitterhet och ljuvlighet. Den har en genomgående finurlig humor, som i rader som ”I’ve seen enough grenades/to know that you’re/a bomb”. På sidan 6 skriver Ivarsson: ”I never needed you/to become my hero./I just needed the support/to become my own.” Det kan väl också vara ett bra manifest för unga tjejer 2018?

Blackout poetry

Sanna Ivarssons andra samling, Kalenderpoesi (2018) bygger på ”blackout poetry”. Jag har tidigare stött på tekniken på Etsy, som en del av fotokonstverk. Ivarsson har använt ett par kalendrar med en form av peppande sentenser, där hon har strukit över ord och därigenom skapat ny mening. Även här vittnar dikten om en underfundig humor, men det finns också mörkare spår av en bristande tilltro från omvärlden. Ivarsson utnyttjar kalenderns lyckokakevisdomar – som i ärlighetens namn ofta skaver – och skruvar till dem. Fram tonar en berättelse om kärlek, svek och att våga stå upp för sig själv och stå på egna ben.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez och Sanna Ivarsson böcker hittar du här:

Ikon finns att köpa på Bokus och Adlibris

Sanna Ivarssons böcker finns att köpa på Bokus  och Adlibris

© Cathrin Monell

Mer i bokbloggen

Yolanda Aurora Bohm Ramirez och Sanna Ivarsson är två unga poeter är ett inlägg i bokbloggen.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest