Hoppa till innehåll

Barabbas av Pär Lagerkvist

  Barabbas av Pär Lagerkvist

  Barabbas av Pär Lagerkvist. Jag har lite svårt att läsa vissa Nobelpristagare. Tänkte i alla fall ge mig på en av våra stora, nämligen Pär Lagerkvist.

  Han fick Nobelpriset 1951 med motiveringen: ”För den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor.” Vad bättre än att börja med en av de verkligt stora frågorna om moral och etik, vilket behandlas i boken ”Barabbas”.

  Barabbas liv hårt och problemfyllt

  Barabbas

  Hela sitt liv har Barabbas varit tudelad gentemot den nya religionen. Ibland tror hand, ibland tvivlar han. Nu börjar han göra gott mot andra människor, något han tidigare aldrig gjort, och han vet inte hur hans ska tyda sina gärningar. Hans liv utvecklar sig till ett hårt och problemfyllt liv, men genom de olika faser han genomlider känner han att Jesus budskap följer honom genom de människor han möter.

  Diskussion om moral och etik

  Moral och etik

  Att läsa romanen blir en diskussion om moral och etik. Vi kan känna igen oss själva i de tvivel vi lever med, inte bara religiösa utan också de tvivel som visar sig i våra vanliga liv. Hur vet vi att vi är på rätt kurs? Vem säger vad som är rätt eller fel? I slutet av sitt liv ger Barabbas efter för tron. Livet är dock inte så lätt och fastän han trodde att han följde den rätta vägen, visade det sig vara fel.

  Barabbas av Pär Lagerkvist väl värd att läsa

  Per Lagerkvist förtjänar definitivt Nobelpriset, bara för denna roman and underbara berättelse om livets vedermödor. Prosan är poetisk, även om berättelsen är problemfylld. Väl värd att läsa och lockar dessutom till att läsa mer av Lagerkvist.

  © Lisbeth Ekelöf

  Läs också

  Bokblogg

  Bokblogginläggen Min fantastiska väninna, Harrys sång och Målarens döttrar.

  Fler inlägg i bokbloggen 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×