Personlighetsklyvning i böcker och film. 1988 läste jag ”Sybil” av Flora Rheta Schreiber på engelska. Den är verklighetsbaserad och handlar om Sybil Dorsett (inte hennes verkliga namn) som led av dissociativ identitetsstörning även kallad multipel personlighetsstörning.
16 olika personligheter
Sybils mamma misshandlade henne på många uppfinningsrika sätt. Som ett sätt att överleva splittrade Sybil sitt psyke i sammanlagt 16 olika personligheter som var och en tacklade olika svårigheter. Eftersom Sybil inte kunde kontrollera sina olika personligheter, och inte kunde bestämma när vilken personlighet skulle dyka upp, ledde det till minnesluckor. Hon kunde vakna på en plats hon inte kände igen i kläder som inte var hennes utan att ha något som helst minne av vad som hade hänt innan.
Dissociativ identitetsstörning
Dissociativ identitetsstörning är en psykisk sjukdom. Men kan ses som ett sätt att försvara sig. Ett sätt att överleva. Och så länge en människa vill överleva anses hon väl vara frisk? I en filmatisering från 1976 med Sally Field i rollen som Sybil får man en tydlig bild av att det faktiskt handlar om 16 olika personligheter. Ålder, sätt att tala och röra sig, röstläge – allt finns med trots att de samsas i en och samma fysiska kropp. Det är kusligt och det är oerhört fascinerande! Sybil fick terapi i många år och lite i taget blev hon hel igen och fick till slut en enda personlighet. De 16 integrerades till en enda som det var från början.
When Rabbit howls
Några år senare läste jag ”When Rabbit howls” av och om Truddi Chase. Hon utsattes för fysisk och psykisk misshandel och sexuella övergrepp långt upp i tonåren. Med hjälp av en hypnosterapeut upptäcktes 92 personligheter. Till skillnad från Sybil valde hon att inte integrera dem till en enda utan såg dem som ett lag som samarbetade.
First person plural
1999 läste jag ”First person plural” av och om Cameron West. I likhet med Sybil och Truddi Chase blev han utsatt för sexuella övergrepp som liten av släktingar och personer han kände. Men han lyckades fullständigt förtränga alltihop. Som vuxen och nygift började humörsvängningar och minnesförluster dyka upp. Så småningom fick han diagnosen dissociativ identitetsstörning med 24 olika personligheter.
Personlighetsklyvning i böcker och film om igen
15 år senare dyker fortfarande 4 av dem upp med jämna mellanrum. Cameron West gick igenom ett test av hjärnvågorna där tydliga skillnader syntes varje gång de olika personligheterna kom fram. Det finns läkare som hävdar att sjukdomen inte existerar. Jag undrar hur de förklarar testet av hjärnvågorna?
Numera läser jag bara på svenska och jag är lite förvånad över att jag gav mig på den sortens böcker på engelska. Antingen har mina engelskkunskaper försämrats eller så missade jag mycket under läsandets gång. Medan jag har skrivit om de här böckerna har jag blivit sugen på att läsa dem igen.
@ Ewa Sundbäck
Läs också
Recensionen Att skriva filmmanus, Beckomberga – Ode till min familj och Oktoberbarn.