Att skriva filmmanus av Fredrik Lindqvist (adastra media). Boken har undertiteln ”konsten och hantverket – en praktisk handbok” vilket säger allt och är lätt att instämma i efter att ha läst dessa 276 innehållsrika sidor.
Första intrycket i den här entusiasmerande boken är att det är sida upp och sida ner med långa textmassor. Men det är också min enda invändning. Det skulle inte skada med illustrationer som bryter upp texten och bjuder in dig som läsare.
Skriver passionerat och kunnigt
Fredrik Lindqvist handbok väcker min lust och vilja att skriva för film. Han skriver passionerat och kunnigt. Språket är personligt, engagerande och väcker tom mitt intresse för att vilja pitcha. Vilket innebär att prata för dvs sälja sin film i 10-15 minuter inför de som bestämmer om det ska bli en film eller inte. Och detta trots att jag ännu inte har en filmidé.
Exempelfilmer
Upplägget med att ha ca tio exempelfilmer som författaren hela tiden återkommer till och analyserar med utgångspunkt för vad han går igenom är pedagogiskt smart. Det är filmer många har sett och kan relatera till. Dessutom är de lätta att få tag på och se om medan du läser boken. Vilket jag rekommenderar dig att göra. Det är då du ser scenerna författaren Fredrik Lindqvist skriver om som du verkligen förstår hur du ska göra.
Att skriva filmmanus väcker lust att skriva
Sammanfattningsvis så är ”Att skriva filmmanus” en bok som väcker lust, ger kunskap och som skänker dig som läsare tro på att du kan skriva filmmanus bara du vill. Bättre än så kan knappast en handbok bli.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Bokblogginlägget Personlighetsklyvning i böcker och film, krönikan Skriva är mer än skrivandet och tipset Skrivhandböcker.
WEBBANSVARIG
Iréne Svensson Räisänen
Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.