Beckomberga – Ode till min familj

Beckomberga – Ode till min familj

Uppdaterad 17 december 2022

Beckomberga – Ode till min familj är en av de finaste böcker jag läst. Med vackert språk och vemod fängslar Sara Stridsberg läsaren. Hon ger de som ofta ses som dårar en mänsklig röst och klär deras tankar i vanliga kläder. Som om de vore vem som helst, du eller jag. På ett okonstlat sätt tar hon udden av rädslan för de som inte passar in samhällets normer.

Mentalsjukhus

I centrum står Beckomberga sjukhus, som i mitten av 1900-talet var ett av Europas och Sveriges största mentalsjukhus, och Jackies komplicerade relation till pappan Jim.

Det ligger en rosaskimrande slöja över sjukhuset. En romantisering av en svunnen tid. Som om Beckomberga sjukhus tillhörde en storhetstid som borde skrivas in i historieböckerna, inte något fult att glömma bort.

Vackra själar i utanförskap

Livet på Beckomberga känns familjärt på något vis. Om än i gränslandet mellan kärlek och galenskap. Jimmy Darling (de andra patienternas namn på Jim), Sabina och Paul är trasiga och starka på samma gång. Dragningskraften till det okonventionella, ofta destruktiva, har format deras liv. De möts i en miljö där vansinnet är vardag och livet utanför sjukhuset är skrämmande.

Till en början tar Jackie bussen till Beckomberga för att besöka sin pappa. Men snart blir de andra patienterna minst lika viktiga. De blir hennes hela värld.

Växlar mellan dåtid och nutid

Berättelsen växlar mellan dåtid och nutid. När Jackie är tonåring och som vuxen när hon själv fått barn – sonen Marion. Till en början känns hoppen i tiden förvirrande. Efter att ha kommit en bit i boken känns växlingarna naturliga.

Dialogen leder ofta till eftertanke. Jag kommer på mig själv med att läsa sakta. Som att jag vill suga på orden och inte vill att boken ska ta slut.

Lyssna på utdrag ur Beckomberga – Ode till min familj

Under samma tidsperiod som Sara Stridsberg skrev boken om Beckomberga var hon en av sommarpratarna i P1. Är du nyfiken på boken och v ill ha ett smakprov rekommenderar jag att du lyssnar på när hon läser högt ur boken . Det börjar ca 10 min in i programmet.

Text och bild: © Sofia Gad

Läs också Oktoberbarn, Personlighetsklyvning i böcker och film och Skärvor.

Mer i bokbloggen

Beckomberga – Ode till min familj är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen