Beckomberga – Ode till min familj är en av de finaste böcker jag läst. Med vackert språk och vemod fängslar Sara Stridsberg läsaren. Hon ger de som ofta ses som dårar en mänsklig röst och klär deras tankar i vanliga kläder. Som om de vore vem som helst, du eller jag. På ett okonstlat sätt tar hon udden av rädslan för de som inte passar in samhällets normer.
Mentalsjukhus
I centrum står Beckomberga sjukhus, som i mitten av 1900-talet var ett av Europas och Sveriges största mentalsjukhus, och Jackies komplicerade relation till pappan Jim.
Det ligger en rosaskimrande slöja över sjukhuset. En romantisering av en svunnen tid. Som om Beckomberga sjukhus tillhörde en storhetstid som borde skrivas in i historieböckerna, inte något fult att glömma bort.
Vackra själar i utanförskap
Livet på Beckomberga känns familjärt på något vis. Om än i gränslandet mellan kärlek och galenskap. Jimmy Darling (de andra patienternas namn på Jim), Sabina och Paul är trasiga och starka på samma gång. Dragningskraften till det okonventionella, ofta destruktiva, har format deras liv. De möts i en miljö där vansinnet är vardag och livet utanför sjukhuset är skrämmande.
Till en början tar Jackie bussen till Beckomberga för att besöka sin pappa. Men snart blir de andra patienterna minst lika viktiga. De blir hennes hela värld.
Växlar mellan dåtid och nutid
Berättelsen växlar mellan dåtid och nutid. När Jackie är tonåring och som vuxen när hon själv fått barn – sonen Marion. Till en början känns hoppen i tiden förvirrande. Efter att ha kommit en bit i boken känns växlingarna naturliga.
Dialogen leder ofta till eftertanke. Jag kommer på mig själv med att läsa sakta. Som att jag vill suga på orden och inte vill att boken ska ta slut.
Lyssna på utdrag ur Beckomberga – Ode till min familj
Under samma tidsperiod som Sara Stridsberg skrev boken om Beckomberga var hon en av sommarpratarna i P1. Är du nyfiken på boken och v ill ha ett smakprov rekommenderar jag att du lyssnar på när hon läser högt ur boken . Det börjar ca 10 min in i programmet.
Text och bild: © Sofia Gad
Ai om Sara Stridsberg
Hon är en svensk författare och dramatiker. Hon föddes den 29 augusti 1972 i Solna, Sverige. Stridsberg är känd för sitt litterära arbete som ofta utforskar teman som kön, makt och identitet. Hennes verk har ofta blivit hyllade både i Sverige och internationellt.
Stridsberg har skrivit flera romaner och dramapjäser, inklusive ”Drömfakulteten” (2006), ”Darling River” (2010), och ”Beckomberga – Ode till min familj” (2014). Hon har mottagit flera priser och utmärkelser för sitt författarskap, bland annat Augustpriset, ett av Sveriges mest prestigefyllda litterära priser, för ”Darling River”.
Stridsberg är också känd för sitt engagemang i feministiska frågor och för att ge röst åt marginaliserade samhällsgrupper genom sitt skrivande.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Bokblogginläggen Oktoberbarn, Personlighetsklyvning i böcker och film och Skärvor.