Hoppa till innehåll

11 misstag du inte ska göra i prosa

  11 misstag du inte ska göra i prosa

  11 misstag du inte ska göra i prosa är ett skrivtips. Jag vill dela med mig av återkommande missar i mina kursdeltagares texter. Du får också veta hur du kan göra för att undvika dem. 

  11 misstag du inte ska göra i prosa, tips:

  Tips
  1. Du är övertydlig och skriver läsaren på näsan. Lösning: För att undvika det ska du använda dig av undertext och lita på att läsaren fattar utan att du behöver skriva ut precis allt.
  2. Du har ingen konflikt i din text. Lösning: För att fånga läsaren intresse och behålla det bör du sätta upp hinder för huvudpersonen så att hen får svårt att nå sitt mål.
  3. Du har med för många konflikter och/eller teman. Lösning: Det undviker du genom att skriva en synopsis. Då att du vet var du är på väg och i stora drag vad som ska hända på vägen dit.
  4. Du berättar och informerar och skapar inga bilder i läsarens huvud. Lösning: Gestalta istället.
  5. Din text spretar åt alla möjliga håll. Lösning: Hitta den röda tråden och håll dig till den. Spara det du tvingas ta bort och använd det i nya texter.
  6. Du har en för lång startsträcka. Lösning: Gå rakt på huvudkonflikten eller första stället där det bränner till. Nu för tiden är det OK att startar med en replik.
  7. Din dialog går på tomgång. Lösning: Se till att dialogen för handlingen framåt och stapla inte för många repliker på varandra.
  8. Dina miljöbeskrivningarna är för många och långa. Lösning: Inled aldrig en text med en lång miljöbeskrivning. Försök att hitta ett uttryck eller ett par ord som skapar en bild i läsarens huvud. Med andra ord: Gestalta.
  9. Du byter oväntat berättarperspektiv. Lösning: Tänk hela tiden på i vems huvud du befinner dig i när du berättar.
  10. Du skiftar tidsform utan tänka på det. Lösning: Det är vanligt och något du ska titta extra noga på när du redigerar din text. När du medvetet byter tempus bör du hjälpa läsaren att se det.
  11. Du skriver för långt. Lösning: Se till att du slutar din text i tid dvs. direkt efter att huvudkonflikten fått en lösning. Öppna slut, läsaren själv kan fylla i hur det kan komma att gå för huvudpersonen, är helt OK. Tänk på att inte lämna läsaren helt utan en aning om hur det kunde ha gått.

  © Iréne S Räisänen

  Läs också

  Skrivtipsen 3 sätt du inte ska inleda texten på, Fem vanliga misstag när du skriver dikt och titta på min video 3 sätt att inleda din berättelse.

  Fler skrivtips

  Iréne Svensson Räisänen

  Iréne Svensson Räisänen
  webbansvarig

  Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


  11 misstag du inte ska göra i prosa är ett skrivtips.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SkrivarSidan
  ×