Hoppa till innehåll

Gestalta ditt favorithus

Gestalta ditt favorithus

Miljögestaltning kräver en hel del träning, nu får du chansen att göra det i skrivövning Gestalta ditt favorithus. Med hjälp av övning lär du dig att måla upp bilder i dina läsares huvuden.

Video med tips

Innan du gör övningen rekommenderar jag dig att se min video ”5 tips på hur du skriver miljö”.

Gestalta ditt favorithus, övning:

Gestalta ditt favorithus med exakt 100 ord. Tänk på att vara sparsam med adjektiv och adverb och istället använda dig av aktiva verb och beskrivande substantiv.

AI om miljögestaltning

Inom skrivande avser det processen att skapa och beskriva miljöer på ett sätt som gör dem levande och verklighetstrogna för läsaren. Det handlar om att använda språket på ett sätt som ger läsaren en känsla av att befinna sig på platsen som beskrivs. Det görs med hjälp av detaljer, sinnesintryck och stämningsskapande ordval.

En författare som använder miljögestaltning effektivt kan måla upp bilder i läsarens sinne som gör att miljön känns verklig och levande. Det kan inkludera beskrivningar av landskap, byggnader, atmosfär, väderförhållanden och andra element som bidrar till att skapa en trovärdig och engagerande miljö för berättelsen.

Genom att noggrant gestalta miljöerna kan författaren fördjupa läsarens upplevelse av berättelsen. Vilket bidrar till att skapa en starkare koppling mellan läsaren och karaktärerna samt handlingen.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Skrivtipsen Miljöbeskrivning, Gestaltning, Gestaltning är skrivandets nyckel, Varför du ska undvika adjektiv och adverb, gör övningen Beskriv en dimmig miljö, 9 ord för att gestalta oktober, Gestalta ur ett nytt perspektiv och titta på min video Gestaltning – exempel och övning.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Gestalta ditt favorithus är en skrivövning.

7 kommentarer till “Gestalta ditt favorithus”

 1. Ett litet rött torp med vita knutar, det ligger där i kanten av en skogsdunge, utan indragen ström, endast skenet från en fotogenlampa lyser upp de små fönstren denna mörka höstkväll då vovven och jag återvänder längs den lilla slingrande grusvägen dit fram efter kvällspromenaden.
  Ett smackande ljud får hunden att bli som galen då han springer förbi utedasset och fram till den gamla furan där Kurre ekorre sitter och så retsamt utstöter de mycket irriterande ljuden ur sin strupe.
  Kvällen har just kommit och den enda värmekällan som ger den lilla stugan värme inomhus det är just lampan och de tända stearinljusen, allt är bara så fridfullt, det är just då ,,,,, just då jag öppnar dörren till denna fridens boning som jag upplever den där innerliga känslan av hemtrevnad som ett sommartorp kan ge, det är just vid dessa tillfällen som jag kan i min inre känsla föras många år tillbaka till mitt barndomshem i min tanke, där far och mor oftast satt vid den gamla vedspisens närhet, mor med sitt handarbete och far vid sitt staffli, det var då man var ett barn, ett lyckligt barn vars hemtrevnad var fylld av frid och harmoni.

 2. ”Hej sommarhuset!” ropar vi unisont när vi rundar sista kröken och den röda stugan med vita knutar uppenbarar sig framför oss. ”Nu kommer vi!”
  ”I sommar måste vi måla fönstren”, säger du och stryker pekfingret längs ett fönsterfoder där färgen flagnat och träet är murket i kanten.
  ”Precis. Och måla golvet i köket”, säger jag. ”Tvätta alla trasmattor.”
  ”Och rensa bland bärbuskarna”, säger du. ”Det finns hur mycket som helst att göra, om man vill.”
  ”Annars kan man lägga sig på en filt i gräset och läsa en god bok.”
  ”Med ett glas rosévin att sippa på.”

   1. Tack! Roligt att vi alla tre som skrivit om vårt favohus, berättar om just röda stugor med vita knutar. Det är något väldigt speciellt för oss.

 3. Mitt paradis, min menig är att få vårda och leva här. Framför fin ingången” flaggan så lysande blå och gul vajar i vinden. Mitt rödfärgsmålade hem med via knutar, en gardin fladdrar i ett öppet fönster. Humlorna och bina samlar nektar i det gamla päronträdet spaljerat på väggen. Spaljerat av dom som gick före dom som syns som skuggor i fönstren om kvällen, som står bakom och nickar när jag frågar om det jag gör på gården är ok. Vi lever i symbios vi och dom. Låta det vackra bestå. Bruaberget med sin saga på ena sidan och åns dalgång andra sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×