Miljögestaltning kräver en hel del träning, nu får du chansen att göra det i skrivövning Gestalta ditt favorithus. Med övning lär du dig att måla upp bilder i dina läsares huvuden.
Video med tips
Innan du gör övningen rekommenderar jag dig att se min video ”5 tips på hur du skriver miljö”.
Gestalta ditt favorithus, övning:
Gestalta ditt favorithus med exakt 100 ord. Tänk på att vara sparsam med adjektiv och adverb och istället använda dig av aktiva verb och beskrivande substantiv.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
© Iréne S Räisänen
Läs också
Miljöbeskrivning, Gestaltning, Gestaltning är skrivandets nyckel, Varför du ska undvika adjektiv och adverb, gör övningen Beskriv en dimmig miljö och titta på min video Gestaltning – exempel och övning.
Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig
Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.
Ett litet rött torp med vita knutar, det ligger där i kanten av en skogsdunge, utan indragen ström, endast skenet från en fotogenlampa lyser upp de små fönstren denna mörka höstkväll då vovven och jag återvänder längs den lilla slingrande grusvägen dit fram efter kvällspromenaden.
Ett smackande ljud får hunden att bli som galen då han springer förbi utedasset och fram till den gamla furan där Kurre ekorre sitter och så retsamt utstöter de mycket irriterande ljuden ur sin strupe.
Kvällen har just kommit och den enda värmekällan som ger den lilla stugan värme inomhus det är just lampan och de tända stearinljusen, allt är bara så fridfullt, det är just då ,,,,, just då jag öppnar dörren till denna fridens boning som jag upplever den där innerliga känslan av hemtrevnad som ett sommartorp kan ge, det är just vid dessa tillfällen som jag kan i min inre känsla föras många år tillbaka till mitt barndomshem i min tanke, där far och mor oftast satt vid den gamla vedspisens närhet, mor med sitt handarbete och far vid sitt staffli, det var då man var ett barn, ett lyckligt barn vars hemtrevnad var fylld av frid och harmoni.
Idylliskt i bästa bemärkelse. Men det skulle vara exakt 100 ord, det överskred du ordentligt. Tips: Du kan ta bort ord som ”litet”, ”lilla” osv. Adjektiv och adverb kan du också försöka skära ner på.
”Hej sommarhuset!” ropar vi unisont när vi rundar sista kröken och den röda stugan med vita knutar uppenbarar sig framför oss. ”Nu kommer vi!”
”I sommar måste vi måla fönstren”, säger du och stryker pekfingret längs ett fönsterfoder där färgen flagnat och träet är murket i kanten.
”Precis. Och måla golvet i köket”, säger jag. ”Tvätta alla trasmattor.”
”Och rensa bland bärbuskarna”, säger du. ”Det finns hur mycket som helst att göra, om man vill.”
”Annars kan man lägga sig på en filt i gräset och läsa en god bok.”
”Med ett glas rosévin att sippa på.”
Väl genomförd gestaltning i dialog. Bra jobbat!
Tack! Roligt att vi alla tre som skrivit om vårt favohus, berättar om just röda stugor med vita knutar. Det är något väldigt speciellt för oss.
Mitt paradis, min menig är att få vårda och leva här. Framför fin ingången” flaggan så lysande blå och gul vajar i vinden. Mitt rödfärgsmålade hem med via knutar, en gardin fladdrar i ett öppet fönster. Humlorna och bina samlar nektar i det gamla päronträdet spaljerat på väggen. Spaljerat av dom som gick före dom som syns som skuggor i fönstren om kvällen, som står bakom och nickar när jag frågar om det jag gör på gården är ok. Vi lever i symbios vi och dom. Låta det vackra bestå. Bruaberget med sin saga på ena sidan och åns dalgång andra sidan.
Svenskarnas favorithus, enligt undersökningar, är en röd stuga med vita knutar. Som du skriver knyter det an till vår historia. OK gestaltning.