Skriv en novell som är ett utsnitt ur något annat

Skriv en novell som är ett utsnitt ur något annat är inte det sätt att skriva som jag t.ex. lär ut i mina novellkurser. Den behöver inte ha en konflikt, intrig eller en huvudperson som förändras under resans gång. Det krävs inte ens en början, en mitt och ett slut.

Fotografi i forma av en text

Vad är det då som behövs i den typen av novell? Ja, det är svårt att definiera vilket är en av orsakerna till att jag inte brukar ta upp den i mina samtal om skrivande eller i kurserna. Enklast att förklara vad jag menar är att du ska ta ett fotografi i forma av en text. Du kan välja ut en scen eller göra ett nedslag i en situation eller händelse och måla upp en skiss av den. Helt enkelt skriva ett kort utsnitt, som en tårtbit, ur något större eller mindre.

att Skriv en novell som är ett utsnitt ur något annat

Om du vill undersöka ett fenomen utan att hitta på en hel berättelse som har en börja och ett slut passar den här typen av novell perfekt. Du kan vrida och vända på just det som intresserar dig utan att sätta in det i ett större sammanhang. Kanske har du en miljö, en människa eller en specifik situation som du vill skriva om. Gör då det rakt upp och ner.

Självklart kräver den här typen av novell att du behärskar gestaltning och alla annat som krävs för att ge en text liv.

Ställer större krav på gestaltning och språket

Du kanske tänker att det är lättare att skriva den här typen av novell än den vanliga som kräver en konflikt osv. Det är tvärtom, anser jag. Många, inklusive jag själv, tycker att det är en svårare konst att behärska då de vanliga ingredienserna som läsarna känner igen och som gör en berättelse intressant saknas. Nej, den här typen av novell ställer större krav på gestaltningen och inte minst språket. Annars får du svårt att fånga och hålla kvar läsarens intresse.

Längden på novellen? Ja, 3 till 50 sidor som noveller brukar vara.

Exempel på den här typen av novell

Du kanske undrar om jag har något exempel på en sådan novell. Jag har själv skrivit en som heter ”Sjön” fast den är så kort att den är en novellett. Annars kan du hitta den här typen av novell hos de flesta novellförfattare som t.ex. Alice Munro.

© Iréne S Räisänen

Läs också Det är inte lättare att skriva en novell än en roman och titta på min video Gestaltning – exempel och övning.

Fler skrivtips

Skriv en novell som är ett utsnitt ur något annat ÄR ETT SKRIVTIPS.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Min plats bland orden och Poetpodden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This