Hoppa till innehåll

Kukkamariia Valtola Sjöberg Fem frågor

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Kukkamariia Valtola Sjöberg är författare till fem böcker, varav tre faktaböcker och två skönlitterära verk (varav den andra utkommer inom kort). Kukkamariia är också skribent på tidningen Gilla Stallarholmen och arbetar på kulturkontoret i Strängnäs

1. Varför och när började du skriva?

Sjuåring

När jag lärde mig skriva vid sju års ålder började jag skriva dikter, dagböcker och berättelser. För mig har skrivandet alltid varit en vän att hålla i handen och en port till en magisk värld där allt kan hända. Att skriva böcker är för mig att färdas med ord till främmande miljöer och samtidigt ett sätt att utforska mig själv och andra människor, djur och natur.

2. Du har gett ut dina böcker på Vulkan och Visto förlag. Vad kan du säga är skillnad mellan dessa? För- och nackdelar?

Egenutgivare

För mig har alltid fokuset varit att skriva, jag älskar böcker både när det gäller att läsa och skriva dessa själv. Egentligen är jag inte så intresserad av utgivningsformen och är mer av en konstnärssjäl som fokuserar på hantverket kring skrivandet hellre än publiceringen.

Fler av mina böcker har jag aldrig skickat till traditionella förlag på grund av väntetiden för att få ett svar och jag har helt enkelt gått vidare själv utifrån min energi och skaparkraft. 

Det jag kan berätta dock är att jag blivit väldigt nöjd med mina böcker både hos Vulkan och hos Visto. Hos Vulkan arbetade jag mer själv och hos Visto mer med stöd av redaktör, korrekturläsare, personer som är professionella på omslag och inlagor. Jag har lärt mig mycket genom att få publicera böcker hos både Vulkan och Visto och är glad över att läsare återkommer med positiv feedback om mina böcker oavsett utgivningsform.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

Hennes vilda längtans blomma

Min senaste bok heter ”Hennes vilda längtans blomma” och det är en kärleksfylld och spännande historisk roman som utspelar sig 1791i Åbo Finland, som är fullt med stiliga sjökaptener, vackra kvinnor, bovar, bedövande passion och kärlek. Huvudpersonerna heter Elisabeth Lorentz och Jakob Wilde. Hon är fast beslutad att göra något med sitt liv, allt annat än att gifta sig med första bästa man som hennes föräldrar valt ut åt henne.

Jakob Wildes titel och rikedom gör honom till en måltavla för stadens ungmör och deras mammor som inget hellre vill än att gifta bort sina döttrar med honom. Den enda kvinna Jakob Wilde är intresserad av verkar vara oåtkomlig, både för honom och alla andra i staden. Vem är hon egentligen, den egensinniga Elisabeth Lorentz?

I Åbo försiggår något i den undre världen som snart kommer hota både Elisabeths och Jakobs tillvaro. De hamnar mitt i stormens öga men samtidigt spirar också en vild längtan, en passion som måste övervinna allt! Kampen mot det onda och för kärleken sker under virvlande, dramatiska skeenden och hotar allt de håller kärt. Ska kärleken övervinna allt?

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

På min Instagram berättar jag om mitt författarskap: https://www.instagram.com/kukkamariiavs/

Även på Facebook gör jag publika inlägg då och då: https://www.facebook.com/kukkamariia

5. Till sist Kukkamariia Valtola Sjöberg, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Det allra viktigaste för att lyckas skriva en bok, eller texter överhuvudtaget är att bara göra det. Det kommer aldrig komma ett helt perfekt tillfälle, eller att man får mer tid, eller mer inspiration. Älskar man att skriva är det viktigaste att löpande skriva till exempel en stund varje dag.

Om du har alla idéer inom dig men har svårt att få ur dig dessa kan du använda olika hjälpverktyg som till exempel ”Write or die” som man kan söka upp på Internet. Då får du sätta in en tidsgräns och hur många tecken du ska skriva under den tiden. Tanken är att du ska komma in i ett flöde och inte fastna i att tvivla, ifrågasätta och fundera utan att bara skriva, skriva och skriva

Kukkamariia Valtola Sjöberg, bibliografi:

Hennes vilda längtans blomma, historisk roman, Visto Förlag (2023)
Stallarholmens historia, från inlandsis till nutid, fakta, Vulkan (2023) 
Legenden om Stjärnvalvets folk. Sagas bok, fantasy, Visto Förlag (2022)
Anhörigboken Alzheimer sjukdom, fakta, Vulkan (2020) 
Det du gör är farligt! En bok om jämställdhet och lika rättigheter, fakta, Vulkan (2020) 

Du kan köpa Kukkamariia Valtola Sjöbergs böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Malin Tyberg, Hans E Andersson, Jessica Lincke och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Kukkamariia Valtola Sjöberg är en författarintervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×