Hoppa till innehåll

Hans E Andersson Fem frågor

Hans E Andersson

Hans E Andersson är kriminal- och barnboksförfattaren som började skriva när han var på väg att gå i pension. Han är egenutgivare som tidigare testat Vulkan.

1. När började du skriva, varför och vad?

Pensionär skriver

Jag började skriva när jag var på väg att pensionera mig. Har under min tid som byråkrat och egen företagare skrivit hyllmetrar med utredningar men aldrig skrivit något som var mitt eget. Satt en dag och lekte med datorn och såg att det ute på isen var upphuggna vakar för mörtburar. Hittade då på en historia om gamle Egon. Det tog mig två timmar så hade jag en historia som var både rolig och intressant. Innan hade jag bara skrivit hyllnings-och nidvisor till födelsedagar.

2. Du har gett ut dina kriminalromaner på Vulkan och barnböckerna i egen regi. Vad är den främsta skillnaden?

Hybridförlag

Största skillnaden är att när man ger ut i egen regi så har du inte kunskap och rutiner för marknadsföring. Tryckeriet hjälpte till med registrering och pliktexemplaren så att barnböckerna kom ut till biblioteken. 

Kriminalromanen Fotografen gavs ut på Vulkan. När det gäller hybridförlagen så får man ut pliktexemplaren och deras kanaler till bokhandeln. Hela kalaset betalar du själv ändå. Ingen hjälp med marknadsföring i övrigt. 

Den andra kriminalromanen Döda Fallet gavs ut på Jengel som är ett hybridförlag i Jämtland. Passade bra att ta ett regionalt förlag som bara ger ut böcker med kopplingar till Jämtland. Fick inbjudan till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2022 vilket jag trodde förlaget skulle hänga på och marknadsföra. Icke sa Nicke, deras intresse var obefintligt. Lyckades med eget arbete ändå sälja cirka 500 exemplar. Då kriminalromanen utspelar sig i Jämtlandsmiljön var intresset stort i Ragundadalen och i Döda fallet.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

Döda Fallet Omslag

Skriver på en uppföljare på Döda Fallet och Fotografen med samma kriminalare i huvudrollen. Har skrivit ca 100 sidor tills nu. Skrev under förra året färdigt min roman med namnet Peter den store. Den handlar om en pojk (välvuxen) som växer upp med kriminella föräldrar som arbetar med ficktjuveri. Hans mor är svenska och hans far spanjor. Han får som liten en fin kontakt med en äldre gammal fiskare som kalla honom för Peter den store på grund av hans längd. Han mobbas i skolan och hans föräldrar drar med honom i ficktjuveriet.

Detta slutar med att han tas av polisen och omhändertas av myndigheterna. Han rymmer från barnhem och fortsätta med ett liv av tjuveri och snatteri. Försöker smita in på en cirkus och hamnar i lejonburen. Cirkusen blir nu hans hem tillsammans med zigenarpojken Marko och hans nya vän Pjotr clownen. 

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Sociala medier

På Facebook finna Vi som följer handbok.se.

5. Till sist Hans E Andersson, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips är att de tankar som dyker upp på natten, i bilen, i skogen eller var som hels. Få ner det på ett papper. Jag skriver inte dagligen utan kan sitta i timmar utan att få fram mer än tio meningar. Ibland flyter det på utan att jag tänker på det. Mina tankar på natten får liv i berättelsen.

Var hittar man inspiration, jo på caféer, restauranger eller där du kan sitta och tjyvlyssna på folk. Jag berättar alltid för min fru vad jag skriver men hon läser aldrig mina texter.

Hans E Andersson, bibliografi:

Döda fallet, kriminalroman, Vulkan (2022)
Fotografen, kriminalroman, Vulkan (2020)
Egon Filippa och tiggaren, barnbok, eget förlag (2020)
Egon,Filippa & trollen, barnbok, eget förlag (2020)
Egon Filippa & julen, barnbok, eget förlag (2020)

Du kan köpa Hans E Anderssons böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Monika Thormann, Taina Adolfsson, Malin Tyberg och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Hans E Andersson är en författarintervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×