Hoppa till innehåll

Malin Tyberg Fem frågor

Malin Tyberg

Malin Tyberg är författar, poet och förläggare och som berättar hur det är att ha alla dessa olika roller. Hon driver förlaget Lilly förlag.

1. Du skriver både poesi och prosa. Vad anser du är den främsta skillnaden mellan att skriva dikter och en kapitelbok för barn?

Poesi

Jag upplever poesin som friare. Uttryck kan betyda många olika saker samtidigt och olika för olika läsare. Jag kan säga mer med få meningar.

I prosan behöver jag vara tydligare, texten ger inte utrymme för tolkningar på samma sätt, även om en bok kan uppfattas olika av olika läsare.

Att skriva för vuxna och barn är också olika, det var nytt för mig med den yngre målgruppen och då var det viktigt att hitta rätt nivå på språket. Därför var det väldigt fint att jag kunde skriva kapitelboken för barn tillsammans med 14-åriga Mateo. Vår korrekturläsare har även stor erfarenhet av texter riktade till barn och unga. Vi lät flera barn och även vuxna vara testläsare och komma med åsikter om manus. 

2. Som förläggare och författare har du två olika perspektiv på utgivningen av dina böcker. Vad är positivt och negativt med det?

Plus och minus

Hmm, det är både positivt och negativt att jag är självkritisk. Därför är det bra att låta extern korrekturläsare, lektör och testläsare gå igenom manus. Jag låter även andras texter som jag givit ut på mitt eget förlag genomgå extern språkgranskning. 

Som förläggare tänker jag även på vilken typ av böcker jag vill ge ut. Jag arbetar bara med ett par projekt per år, men lägger mycket tid på dem och har hittills på olika sätt initierat de bokprojekt jag arbetat med. Det har faktiskt hänt att jag ”refuserat” ett eget manus då det inte passar in i mitt förlags utgivning. Positivt är att jag lärt mig mycket om processen kring publicering och jag tycker om att lära mig nytt. Jag är även utgiven på andra förlag, då har jag inte samma kontroll över processen men det kan också vara väldigt skönt.

3. Vad heter din senaste bok och vad handlar den om?

Funtusia-Stjärnfall omslag

Senaste är kapitelboken för unga som jag skrivit ihop med Mateo. Den heter ”Funtusia-Stjärnfall” och handlar om pojken Sam som har det tufft i skolan, han blir mobbad. Efter en flykt från sin mobbare finner Sam ett klot i ett naturreservat och snart hamnar han i Funtusia. Där inser han att han är utvald, men vet inte till vad. 

Genren är fantasy och berättelsen skiftar mellan skolans värld, där man letar efter den försvunne pojken och får lära känna Sams mobbare och äventyren i Funtusia. Det är en berättelse om vänskap och om utsatthet. 

4. Har du en blogg, Facebooksida, Instagramkonto eller annat där läsarna kan följa dig?

Sociala medier

Jag finns på Facebook: Malin Tyberg Författare 
Instagram: @tybergwriters
Författarcentrum Öst: Malin Tyberg — Författarförmedling

För förlaget har jag en webbsida: lillyforlag.se
Facebook: Lilly Förlag
Instagram: @lillyforlag

5. Till sist Malin Tyberg, vad är ditt bästa skrivtips?

Skrivtips

Mitt bästa skrivtips är att bestämma en specifik dag/tid då du skriver. Jag skriver på söndag förmiddag. Sedan hoppar texter upp lite nu och då däremellan.  

Andra tips är att röra på dig, särskilt om du kört fast. Jag joggar och tränar lite på gym, ofta löser jag skrivknutar i löpspåret.

För min del är det bra att skriva klart ett kapitel varje gång jag skriver och sedan första meningen på nästa innan jag avslutar. 

Malin Tyberg, bibliografi:

Funtusia Stjärnfall, barnbok tillsammans med Mateo, Lilly Förlag (2023)
Nollad, nyutgåva av romanen, Lilly Förlag (2023)
Att förlora en far-sönernas berättelser, antologi, Ordberoende Förlag (2022)
Nollad-att växa upp i skuggan av ett missbruk, roman, Polaris (2022)
Nollad, roman, Lilly Förlag (2021)
Poesipandemi, antologi (2021)
Demokrati 100 år, antologi, poeter.se (2021)
Att leva mellan, dikter, Lilly Förla, (2020)
Biominnen, antologi, Migra förlag (2020)
Coronapoesi, antologi, poeter.se (2020)
Ångest, antologi, poeter.se (2020)
Döttrar utan mödrar, antologi, Ordberoende förlag (2020)
Songs Of Peace, antologi (2020)
Poesi på en dag 2019, antologi (2019)
Irrbloss och andra berättelser, antologi (2019)

Du kan köpa Malin Tybergs böcker hos vanliga internetbokhandlare som Adlibris och Bokus.

© Iréne S Räisänen

Läs också

Intervjuerna Sara Arneberg, Monika Thormann, Taina Adolfsson, Hans E Andersson och Vill du vara med i SkrivarSidans intervjuserie?

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Malin Tyberg är en författarintervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×