Hoppa till innehåll

Skriv en adventskrönika

Skriv en adventskrönika

Advent har en gammal historia som passar att skriva om som krönika. Därför får du skrivövningen Skriv en adventskrönika.

Se video

Jag rekommenderar att du ser min video om du vill veta skillnaden på en krönika och ett kåseri. Många blandar ihop dessa genrer.

Om advent

Det är en period som markerar början på den kristna kyrkoåret och är vanligtvis en tidsram som leder upp till firandet av Jesu födelse, det vill säga julen. Ordet ”advent” kommer från det latinska ordet ”adventus”, vilket betyder ankomst eller ankomst.

Adventstiden sträcker sig vanligtvis över fyra veckor före juldagen och börjar antingen den fjärde söndagen före jul eller den söndagen närmast den 30 november, beroende på den kristna kalendern för det året.

Adventsstjärna

Många förbered sig för kristna att fira Jesu ankomst genom att reflektera över hoppet, friden, glädjen och kärleken som Jesus Kristus förväntades och förväntas föra till världen. Traditionellt sett markerar varje av de fyra veckorna en specifik aspekt av förberedelse: hoppet, friden, glädjen och kärleken.

En symbol för advent är adventsljusstaken med fyra ljus, där ett nytt ljus tänds varje söndag fram till jul. Många människor firar också advent genom att använda en adventskalender, som kan vara en fysisk kalender med luckor som öppnas varje dag fram till julafton eller en digital variant.

Skriv en adventskrönika, övning:

Skriv en krönika där du lyfter fram bakgrunden till advent och vad den har för plats i dagens samhälle. Max 7 500 tecken inklusive mellanslag.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

© Iréne S Räisänen

Gör också övningarna

Händer på tangentbord

Skrivtipset Skriva en krönika och gör övningarna Skriv en krönika om demokrati och Skriv dialog om advent.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en adventskrönika är en skruvövning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×