Udda av Sara Lövestam

Udda av Sara Lövestam

Uppdaterad 6 januari 2022

Udda av Sara Lövestam. Boken handlar om tre personer som är udda. Eller? Två av personerna skiljer sig från mängden rent utseendemässigt. Den tredje personen har ett ovanligt intresse.

Normalt är trångsynt

Jag tycker inte om ordet normal. Det är trångsynt. Naturligtvis hajar jag till om jag ser en kvinna som saknar ben. Jag hajar också till när jag ser en kvinna med grönt hår. Om en person berättar att han föredrar amputerade ben framföra hela blir min första reaktion ”Åhå!” följd av ”Varför?”. Att stämpla någon av dem som udda eller onormal skulle aldrig falla mig in.

Kvinnlig Casanova

Lelle är en kvinnlig Casanova och byter tjejer som andra byter strumpor. Hon arbetar som svensklärare på gymnasiet och älskar partikelverb. Martin är bästa vän med Lelle. Han arbetar som butikschef på Systembolaget och är omtyckt av kvinnsen. Men han föredrar när de är mindre perfekta. Paula skriver på en avhandling om partikelverb. Hon föddes utan ben och föredrar bandinspelningar av partikelverb. Hon träffar Martin via ett nätforum. Han blir kär vid deras första möte och Paula har svårt att lita på att hans kärleksförklaringar. Hon är ju ett missfoster! När Lelle träffar Paula skär det sig. Lelle är inte direkt fin i kanten och Paulas försvarstaggar fälls ut för säkerhets skull.

Favoritförfattare

Det här är den tredje boken av Sara Lövestam som jag har läst. Den fjärde om jag räknar med ”Grejen med verb”. Hon har blivit en av mina favoritförfattare. Det hon har gemensamt med mina andra favoriter är att hon kan konsten att berätta. Rent kronologiskt är det hennes första bok. Just för att jag inte har läst dem i rätt ordning tycker jag att det är tydligt att det är hennes debut.

Udda är en rolig bok

”Skriv om det du känner till!” är ett vanligt tips. Det gjorde hon. Hon är lärare i svenska för invandrare, hon älskar grammatik och hon är lesbisk. Sara Lövestam har en fantastisk känsla för dialog. Den flyter och känns okonstlad. Dessutom är boken rolig. Det finns ett driv i berättandet och de korta kapitlen gjorde att jag hela tiden tänkte: ”Äh, bara ett kapitel till!”. Plötsligt hade jag läst mer än halv boken som inte är så tjock. Jag kommer att läsa den igen och det är det samma som högsta betyg.

© Ewa Sundbäck
www.ewasundback.se

Läs också Vissa böcker är viktigare än andra, Hunger och Varför skriva anonymt?

Mer i bokbloggen

Udda av Sara Lövestam är ett inlägg i bokbloggen.

2 reaktioner på ”Udda av Sara Lövestam”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top