Stora små lögner

Stora små lögner av Liane Moriarty med Kerstin Andersson som uppläsare. Jag tyckte att hennes första bok, ”Öppnas i händelse av min död” var väldigt bra. Den hade ett driv i berättandet och var snyggt pusslande. Hennes nya är minst lika bra. Det är väldigt många karaktärer med, många namn att hålla reda på och jag blir lätt snurrig. Ett tag kändes det alltför rörigt. Men det klarnade och den höll hela vägen.

Det handlar främst om Celeste, Madeline och Jane. Jane och hennes femårige son Ziggy kommer som nya till halvön Pirriwee (vilket härligt namn!). Celeste och Madeline tar Jane under sina vingars beskydd. På skolans introduktionsdag blir Ziggy anklagad för att ha tagit stryptag på en flicka vars mamma har en stark ställning i skolhierarkin. Det drar igång en spiral av händelser och känslor som kulminerar när skolan har sin årliga frågesportskväll.

Berättelsen växlar mellan Madeline, Celeste och Jane och vittnesberättelser från frågesportskvällen. I ljudboksformen blir det lite svårt att hänga med. Det är nog lättare när man kan se texten och mellanrummen mellan styckena. Det hänger en hel del på uppläsaren. Fast Kerstin Andersson gör ett mycket bra jobb. Jag gillar henne.

Det är spänning i vardagen. En onödig spänning som uppstår när människor drar förhastade slutsatser. När föräldrar har ett behov av att döma andra föräldrar för att ställa sig själva i bättre dager. Liane Moriarty har en nedtonad, men bitsk humor. Kanske missar jag flera poänger i de smått bisarra situationer som dagens föräldrar hamnar i för jag tycker att mycket av det är gräsligt. Skvaller och förtal, hets och fördömanden och småpåvedömen. Samtidigt är jag glad att inte längre ha barn i skolåldern med tanke på alla märkliga och orimliga krav på engagemang.

Stora små lögner köper du på Adlibris.

Jag har fått en ny favorit i Liane Moriarty och jag kommer att lyssna på eller läsa hennes två böcker fler gånger.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se