Mr Mercedes av Stephen King

mr mercedes

Mr Mercedes av Stephen King. Jag upplever en sorts återförening som ger mig stor tillfredsställelse. En återupptäckt av en tidigare favoritförfattare. De senaste månaderna har jag läst tre av hans böcker i rask takt och jag har precis beställt två av hans gamla godingar som jag faktiskt inte har läst. Stephen King är en vansinnigt produktiv författare och jag definitivt inte läst allt han har skrivit om ens en bråkdel.

Baksidestexten och pratet runt Mr Mercedes pekar på att det är Kings första bok förankrad i verkligheten (som jag uttrycker det). Hans första ”renodlade thriller” som andra uttrycker det. Den är på sätt och vis betydligt otäckare. När monster eller det övernaturliga är skrämmande kan man alltid intala sig att det inte är på riktigt. Men att någon får en knäpp och med full avsikt kör in i en folksamling – det kan lika gärna vara en av rubrikerna i tidningen.

Det har anordnats en jobbmässa i City Center och hundratals människor börjar köa många timmar före gryningen. Arbetslösa och desperata. De hör ljudet av en motor och ljuset från ett par strålkastare skär genom mörkret. Innan någon av dem har fattat vad som är på väg att ske har föraren tryckt gasen i botten och kört rakt in i folkmassan. Polisen hittar bilen övergiven och helt fri från spår eller ledtrådar. Bilen tillhör Olivia Trelawney som har anmält den stulen. Hon mår så dåligt av det hennes bil har använts till att hon aldrig mer kör den och tar så småningom livet av sig.

Kriminalinspektör Bill Hodges är en av utredarna. Han hinner gå i pension utan att polisen har kommit någon vart. Nästan ett år senare får han ett brev från någon som säger sig vara Mercedesmördaren. Hodges skriver att han inte har något behov av att göra om massakern. Varför tar i så fall kontakt med Hodges? Vill han åka fast?

Den här boken är så bra och riktigt spännande. Bill Hodges kan inte motstå det provocerande brevet. Men drar sig för att blanda in sin gamla partner och kollega inom polisen. Han vill ta Mr Mercedes själv och påbörjar en egen utredning. Som läsare får man följa även Mr Mercedes. Hans identitet förblir ingen hemlighet. Det gillar jag för spänningen ligger i att Hodges och Mr Mercedes är medvetna om varandra. De närmar sig varandra och vissa beröringspunkter fick mig att reagera med ”Wow!” eller ”Ha!”.

Stephen King tänker skriva två böcker till om Bill Hodges och det känns lugnande med tanke på hur den här slutade.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest