Livet är titeln på Åsa Mobergs memoarer

Livet är Åsa Mobergs memoarer

Uppdaterad 6 juni 2023

Livet är Åsa Mobergs memoarer. Åsa Moberg är författare, journalist, recensent och översättare. I boken målar Moberg upp en omfattande och spännande bild av Sveriges kulturliv under flera decennier av 1900- och 2000-talet.

Åsa Moberg som ung

Åsa Moberg berättar hur hon som sjuttonåring hoppade av skolan och flyttade till en kolonistuga utan rinnande vatten med sin sambo som var nästan dubbelt så gammal. Hon säger att hon nu förstår varför hennes föräldrar inte tyckte det var en bra idé. Men hon gick alltid sin egen väg. Vilket också är det bestående intrycket av boken. En stark kvinna som alltid har gjort som hon har velat. Även när hennes kärnkraftsmotstånd i samband med omröstningen kostade henne jobbet som krönikör på Aftonbladet.

Tog avstånd från familjen

Kvinna håller i en tidning

Under 1960-talet tog hon avstånd från att fira jul och födelsedagar fast det gjorde hennes familj och hennes sambo ledsna. Det har hon funderat på i efterhand om hon kunde gjort annorlunda. ”Kompromisslös” är ett ord jag kommer att tänka på för att beskriva Åsa Moberg – särskilt som ung. Hon anställdes på Aftonbladet trots att hon saknade formell utbildning som en röst för de unga på tidningen. Moberg påbörjade en konstnärlig utbildning som hon avbröt efter en termin när undervisningen inte var upplagd som hon önskade. Istället fortsatte hon att skapa efter eget huvud.

Åsa Moberg som krönikör och författare

Efter att hon på 1980-talet lämnade Aftonbladet har hon skrivit i till exempel Veckorevyn och Amelia Adamos tidskrifter. Moberg har översatt Simone de Beauvoir tillsammans med Eva Gothlin och sin dåvarande sambo Adam Inczédy-Gombos. De två skrev tillsammans ”Adams bok” om bipolär sjukdom. Hon har även skrivit en bok om Simone de Beauvoir: ”Simone och jag”. 2007 gav Åsa Moberg ut en bok om ”Florence Nightingale” och Krimkriget.

Naturbild

Boken ”Livet” av Åsa Moberg innehåller fina naturskildringar från huset i Dalarna där Moberg bodde ensam i långa perioder. Det var ett hus dit det inte ens gick en väg utan man fick åka genom terräng. Jag, som är betydligt yngre och trivs bäst i stan, blir närmast skakad av hur primitivt Moberg bott i perioder. Hus som saknat uppvärmning, vatten telefon och utan vägar. Jag förstår att jag har att göra med en människa vars livsluft är helt skild från min. Boken innehåller också starka och träffsäkra bilder från Stockholm och kulturlivet där. Moberg är verkligen en person med stor bredd.

Memoarerna engagerar

Jag läste ”Livet” på önskemål från deltagare i en av bokcirklarna jag är med i. Tidigare har jag inte läst mycket av Åsa Moberg och jag blev verkligen tagen av boken. Av kraften i Mobergs berättelse, och självständigheten – och självförtroendet – hos denna unga kvinna. Hon som bryter upp från sin borgerliga bakgrund och skapar sig en egen nisch. I fortsättningen kommer jag att hålla ögonen öppna efter fler böcker av Moberg, både tidigare böcker och eventuella kommande. Boken läste jag snabbt. Dess intensitet drar in läsaren och engagerar.

© Cathrin Monell

Bokblogg

Inläggen i bokbloggen Oktoberbarn och Hunger – historien om (min) kropp.

Mer i bokbloggen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen