Inte med den eld jag har nu

Inte med den eld jag har nu av Bodil Malmsten är en diktsamling som haft stor betydelse för mig som poet. Den kom ut 1993, samma år som jag inte längre kunde fortsätta mitt dåvarande arbete på grund av reumatisk värk. Jag tvingades slutade arbeta och låg hemma i soffan och tittade i taket. Ja, då jag inte läste förstås.

Malmstens bok kom i min ägo under det dryga år det tog för mig att bestämma mig för vad jag ville göra med resten av mitt liv. Jag hade tidigare läst allt av författaren till boken. I ”Inte med den eld” jag har nu var det som att Malmsten slog in på en ny väg i sitt diktande. Den närmade sig den prosa hon strax efter mestadels kom att skriva. Med ett undantag, i slutskedet av sitt liv gav hon ut diktsamlingen Det här är hjärtat. På sätt kom hon att avsluta sitt författarskap som det en gång började, med poesi.

Kvinnlig sexualitet, onani och mens

Tillbaka till mig där i soffan med diktsamlingen i handen. Dikterna behandlar, i varje fall för början på 1990-talet, om något så ovanligt som kvinnlig sexualitet, onani och mens. Med varma kinder läste jag:

Ensam i badet flickan
ensam i havet
ensam i mormors bad

Vad gör du därinne Louise?
Ingen Ting.

Alla de små flickorna i badet
av lena vattnet smekta
lekande i badet jag

Tre strofer ur dikten Afrodite

Inte med den eld jag har nu handlar om livsglädje

Nydanade och spännande. Trots det var mer den livsglädje blandat dödsskräck hon skrev om, som till slut fick mig att fatta mitt beslut där jag låg. Jag kände att jag hade en eld inom mig som ännu inte slocknat. Skrivandet. Det fick mig upp ur soffan och fram till stolen framför den elektriska skrivmaskin jag önskat mig i julklapp. Där startade jag min bana som utgiven författare.

Malmsten borde stå i allas bokhyllor

Bodil Malmsten dog 2016. Som tur var hann hon vara med och sammanställa alla sina diktsamlingar och en del fristående i samlingsverket Samlade dikter. Det är en bok som borde stå i ditt och alla andras hem där det finns ett intresse för poesi.

© Iréne S Räisänen

Recensionerna Anteckningar, Rollatorgnissel under den järnblå solen, och Skriva poesi – om diktandets hantverk.

Mer i bokbloggen

Iréne Svensson Räisänen
webbansvarig

Administratör, författare och skapare av SkrivarSidan. Iréne har givit ut 5 diktsamlingarna, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och deltar i 40-talet antologier. Dessutom har hon skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter och tidningar. Hon har författarbloggen poeten.se.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SkrivarSidan
×