Uppdaterad 8 augusti 2022
Exilförfattare i Oostende 1936 handlar en bok av Volker Weidermann om. Bokens titel är Oostende 1936. Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll. Boken målar en bild av ett Europa som stänger sig, av hotet från nazisterna och av vikten av att ta begränsningar av livet på allvar.
Porträtt av Stefan Zweig
Stefan Zweig vistas på badorten Oostende i Belgien för andra gången i sitt liv. Han tillbringade även sommaren 1914 där och kom med det sista tåget hem till Österrike innan tyskarna invaderade Belgien. Han hade aldrig trott att det skulle kunna hända, utan hade dröjt sig kvar hela sommaren före första världskriget. ”Ni kan hänga mig i den här lyktstolpen om tyskarna marscherar in”, uppges han ha ropat till vännerna. Tjugotvå år senare är han en av Europas mest firade författare. Men nu får hans gamla förlag inte längre publicera hans böcker. De har också bränts på bokbål på Opernplatz i Berlin. Och han är själv på flykt, och deprimerad.
…och av Joseph Roth
Joseph Roth kommer från utkanten av kungariket Österrike-Ungern, från Brody i nuvarande Ukraina. Han flyttar 1914 till Wien för att studera filosofi och tysk litteratur, och är en stor beundrare av Stefan Zweig. Böckerna Job och Radetzkymarschen, blev förbjudna när nazisterna tog makten i Tyskland. Roth gick i landsflykt i Paris och nu i Oostende är han på god väg att dricka sig till döds. Och Stefan Zweig försöker hindra honom. Det är en av anledningarna till att mötas i just Oostende där snaps är förbjudet. Så möts de två tyskspråkiga, judiska författarna från en stat som inte längre finns.
Skapande under hårda villkor
I Oostende har Zweig med sig sin sekreterare Lotte Altmann som senare blir hans älskarinna och andra fru. Hon ägnar hela dagarna åt att skriva rent sidorna som Zweig producerar trots dessa fruktansvärda villkor. Joseph Roth sitter vid ett bord längst in i bistron. Han tål inte solen och skriver ikapp med sin älskarinna Irmgard Keun. De dricker båda hårt. Zweig, omvittnat generös, lånar ut pengar som han inte kan förvänta sig att få tillbaka. Han är en rik, firad romanförfattare som skriver libretton till Strauss-operor och för Hollywood.
Volker Weidermanns bok Exilförfattare i Oostende 1936
Volker Weidermanns bok tecknar upp hela den annalkande katastrofen genom att skildra en grupp om ett tiotal exilförfattare i Oostende 1936. Han låter berättelsetrådarna löpa både framåt och bakåt i tiden. Resultatet blir en väv där marken brinner. Ödesmättat eftersom vi läsare vet vad som kommer att hända sedan. Boken rekommenderas både till den som är intresserad av historia och den som är intresserad av litteratur.
Mer läsning
En bok som behandlar Stefan Zweigs sista år är George Prochniks Stefan Zweig vid världens ände. Biografi om en exil (på svenska 2015). På svenska finns av Stefan Zweig bland annat Världen av igår och Amok. Av Joseph Roth finns bland annat Radetzkymarschen, En mördares bekännelse, Judar på vandring, Den stumme profeten och Kapucinerkryptan.
Läs också Anna Schulze och Hunger – historien om (min) kropp, Linnés arvinge och En kvinnas blekblå handskrift.
Mer i bokbloggen