En dag i Ivan Denisovitjs liv

En dag i Ivan Denisovitjs liv

Uppdaterad 22 september 2022

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexander Solzjenitsyn kom ut 1963. Jag läste den som 13-åring när jag tyckte att kommunismen var det enda rätta. Solzjenitsyns självbiografiska bok om det sovjetiska fånglägret Gulag i Sibirien tog mig ur den villfarelsen.

Det finns bara en läsupplevelse som påverkat mig lika mycket i livet som att läsa En dag i Ivan Denisovitjs liv. Den ska jag återkomma till i ett kommande inlägg. Hur kommer det sig att en rysk författare som fängslat för sina åsikter kunde få mig att ändra min politiska uppfattning? Det korta svaret är att litteratur, när den är som bäst, kan få en människa att utvidga sitt tänkande. Att inte sitta fast ett slentrianmässigt sätt att se på saker.

Utstuderad ondska

Kanske är det ovanligt för en så ung människa som jag då var att ha politiska åsikter. Förklaringen är att jag vid den här tiden gjorde jag allt för att göra min fosterpappa arg. Han ansåg att kommunister och religiösa var det värsta som fanns. Idag är jag en troende som fortfarande håller mig på vänsterkanten politiskt.

Novell

Då när jag läste Solzjenitsyns roman, som egentligen är en lång novell, öppnades en okänd värld för mig av utstuderad ondska. Det tog mig ur villfarelsen att kommunismen är det som kan skapa fred på jorden och göra slut på svälten i världen.

Huvudpersonen, Ivan Denisovitj, anklagas för spioneri efter att tyskarna tagit honom tillfånga under andra världskriget. Handlingen utspelas som titeln säger under en dag. Författaren skriver detaljerat om kölden, hungern, sjukdomarna och straffen för minsta förseelse. Inte minst fick jag lära mig om hur obeveklig djungelns lag fungerar när varje minut under en dag går ut på att överleva.

En dag i Ivan Denisovitjs liv håller fortfarande men inte kommunismen

Konstigt nog upplevde aldrig mitt 13-åriga jag skildringen som tråkig eller enformig. Solzjenitsyn lyckades dra till sig mitt intresse och håll mig kvar boken igenom. När jag läst färdigt kände jag hur min värld blivit större. Hur mina tidigare ståndpunkter smulats sönder. Sovjet visade vara allt annat än det drömland jag trott det vara.

Nobelpriset i litteratur 1970

När boken var utläst kastade jag mig över Cancerkliniken av samma författare. Även den gjorde stort intryck på mig, liksom Alexander Solzjenitsyns hela författarskap. Han fick för övrigt nobelpriset i litteratur 1970. Men inte förrän han tvingades i exil 1974 kunde han ta emot sitt pris.

© Iréne S Räisänen

Läs också Alfred Bernhard Nobel och Skriv som en nobelpristagare.

Mer i bokbloggen

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

webbansvarig

Drivit SkrivarSidan sedan 1999. Hon har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Har författarbloggen Poeten.se och Poetpodden. Iréne gör också hemsidor och bloggar till författare/poeter.

En dag i Ivan Denisovitjs liv är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen