Skriv som en nobelpristagare

Skriv som en nobelpristagare av Kristian Fredén (Ordfront förlag)

Skriv som en nobelpristagare är en annorlunda skrivhandbok som innehåller, biografier av ett flertal nobelpristagare i litteratur. Varje avsnitt innehåller, en kort biografi om författaren, stildrag, textanalys, kommentarer från författarkollegor och en övningsuppgift.

Det borde vara självklart att vi som skriver har mycket att lära av dem som fått den finaste utmärkelsen en författare kan få, nobelpriset. Fredén har gjort ett utmärkt arbete som måste ha krävt ett enormt researcharbete. Biografierna är det som ger mig mest. Övningarna som avslutar varje avsnitt känns mest som ett nödvändigt ont. Det är som att dessa ger legitimitet åt epitetet skrivhandbok.

”Bestäm ett par, tre olika tidsplan du vill laborera med. Börja berättelsen i ett av dem och använd in medias res – det vill säga: kasta in läsaren i handlingen.”

Ett utdrag ur övningen att skriva som Alice Munro

Kristian Fredén skriver kunnigt och språket är lättsamt. Skriva som en nobelpristagare är ett rent nöje att läsa. Men att jag skulle ha kommit närmare nobelpriset har jag svårt att tro.

Jag rekommenderar boken till dig som skrivit i ett flertal år och vill försöka lyfta ditt författarskap en nivå till.

© Iréne S Räisänen

Fler recensioner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest