Barkhes döttrar del 1

Barkhes döttrar del 1

Uppdaterad 16 februari 2023

Barkhes döttrar del 1 av Bodil Mårtensson. År: 1656. Månad: November. Plats: Barkhehus i Helsingborgs slottslän. Länsman Frans Barkhe inväntar otåligt beskedet om sin sons födelse.

Han har fem döttrar sedan tidigare och en son är nödvändig för att föra släktskapet vidare. Dessvärre dör både mor och barn vid förlossningen.

Förskingring

Barkhe blir inte förkrossad utan besviken och förbannad. Han beger sig till Köpenhamn för att träffa kung Frederik III. Länsmannen riskerar att inte bara bli avsatt utan även att bli avrättad för förskingring av kungens pengar. Hans avsikt är att förhindra att något av det inträffar.

Älskarinna

Kvar på Barkhehus finns döttrarna och hans älskarinna Elna Johansdotter. Elna planerar att bli nästa fru Barkhe. När herrn i huset försvinner dröjer det inte länge innan hon tar över. Hanna, den äldsta dottern, tänker inte finna sig i det. Hon får hjälp av Lars, son till dagsverkaren Erk.

Orytmisk meningsuppbyggnad

Rytm

Det är en mycket bra bok och den första i en trilogi. Jag kommer att läsa de övriga två. Bodil Mårtensson är en skicklig berättare som blandar fiktion med verklighet. Hon gör det på ett sätt som jag, som vanlig läsare (läs: inte historisk expert), uppskattar och beundrar. Den ödesdigra och lätt desperata stämningen sätter hon direkt i beskrivningen av Hannas brådska i den iskalla novemberkvällen. Miljöer och levnadsförhållanden känns autentiska, likaså dialogerna. Däremot använder hon en meningsbyggnad som ofta känns orytmisk för mig.

Annan interpunktion

Jag fick läsa om vid flera tillfällen. Själv skulle jag ha använt en annan interpunktion. Det finns två meningar mot slutet av berättelsen som jag knappt förstod just för att den kändes oerhört tillkrånglade.

”Segrade å andra sidan Karl X Gustav så skulle svenskarna garanterat gå hårt fram i alla skånska skattkistor. Bäst för Barkhe, i vilket fall som, om just hans i så fall befanns var ömkligt tomma.”

Ur Barkhes döttrar del 1

Jag tycker att henne språk känns säkrare och blir mer flytande i hennes senare böcker till exempel ”I blodbokens tid”.

Barkhes döttrar del 1 har ett ödesmättat slut

Slutet på första boken är otroligt ödesmättat och fullt av otrevliga löften om hårda tider.

”Må satan ta dig, Frans Barkhe…måtte evig förbannelse vila över dig och hela ditt hus!”

Ur Barkhes döttrar del 1

Gåshud, gott folk. Gåshud!

Bokblogg

© Ewa Sundbäck
www.ewasundback.se

Läs också Tychonium – upptäckten, Anna Schulze utforskar sin släkts spännande historia, Alfred Bernhard Nobel av Kenne Fant och Molnfri bombnatt.

Mer i bokbloggen

Barkhes döttrar del 1 är ett inlägg i bokbloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen