Älskade fyrbeningar i böckernas värld

Älskade fyrbeningar i böckernas värld. Tänk om världen inte skulle innehålla några djur. Tänk om världen bara skulle bestå av människor, oss tvåbeningar. Tanken är gräslig! Jag har alltid älskat djur och sedan min familj skaffade marsvin för mer än 10 år sedan vet jag att jag har behov av djur i min närhet. Jag mår bra av det. Jag mår bättre av närheten till djur än till människor. Böcker är en annan sak som jag behöver för att må bra. Möjlighet att läsa någon stund varje dag. När man då kombinerar djur och böcker kan det knappast bli bättre.

Den långa flykten” av Richard Adams från 1972 är visserligen allvarstyngd och bitvis sorglig, men huvudpersonerna utgörs av kaniner. Även om det inte är möjligt för en människa att sätta sig in i hur ett djur tänker och känner innebär faktumet att karaktärerna är i formen av djur att min empati skjuter i höjden. Det är nog dags att läsa boken igen.

James Herriot är kanske världens mest kända veterinär tack vara tv-serien ”I vår herres hage” som baseras på hans liv som veterinär i Yorkshire. Jag har boken ”Om de bara kunde tala” som jag tyckte mycket om. Tänk att få arbeta som veterinär. Jag har förstått att det krävs goda kunskaper i matematik, så jag får nöja mig med att drömma…

Marley och jag” av John Grogan är verklighetsbaserad och handlar om ett impulsköp av en labrador och hur den hunden påverkar en familj. Den är rolig, riktigt rolig och den är sorglig, riktigt sorglig. Jag storgrät när jag läste den samtidigt som jag ville rusa iväg till närmaste hunduppfödare och impulsköpa en valp.

Gatukatten Bob” och uppföljaren ”Mitt liv med Bob” av James Bowen lyssnade jag på. De är verklighetsbaserade och mycket bra. Förutom att han skriver om hur ett liv med en katt kan vara, får man också en ovanlig och osminkad insyn i hur det är att ta sig ur ett drogberoende. De här böckerna satte fart på en längtan efter att själv ha katt och det förvånades jag över eftersom jag alltid har sett mig själv som en hundmänniska. Men när den dagen kommer då vi inte längre har marsvin är det mycket möjligt att jag skaffar mig en katt. Kanske en orangefärgad som Bob.

© Ewa Sundbäck

www.ewasundback.se